Datum: 14. prosinca 2011.

Podjeli s prijateljima

Božićni broj Franjinih stopa

Novi broj lista FSR-a i štovatelja svetoga Franje Franjinim stopama izišao je iz tiska i svojim čitateljima nudi bezbroj zanimljivih tekstova. O pripravi za Božić i njegovoj proslavi pišemo u tekstovima: Bog želi ući u tvoj dom, Božić svaki dan, Bdijte, Dom Marija naša Nada- naš Betlehem, Bog mi je za rođendan svoga Sina darovao brata, Shvatila sam… Kao najbolja priprava za Božji dolazak je rubrika Otvaramo Bibliju i tekst o poimanju grijeha sv. Franje. Donosimo i svjedočenje o postu i njegovoj snazi i značenju.

Franjevačke teme započinjemo s tekstom, koji potaknut primanjima i zavjetima u FSR, postavlja pitanje: Hoćeš li prigrliti evanđeoski oblik života? Uz jubilej sv. Klare pišemo o njezinoj nježnosti i životu u malenosti. Slijede izvještaji s brojnih događaja u našim bratstvima. Započinjemo s hodočašćem širokobriješkog bratstva u Brestovsko na svečane zavjete s. Franciske Lasić. Pišemo o tome kako se bratsko zajedništvo cijele Hercegovine lijepo očitovalo na duhovnoj obnovi u Posušju. Za tu prigodu je nastala i jedna slika o kojoj piše njezina autorica. List je imao svoga predstavnika i na Generalnom kapitulu FSR-a u Brazilu, skupu 66 nacionalnih bratstava iz cijeloga svijeta.Radostan događaj na Širokom Brijegu – obredi primanja i zavjeta u mjesnom bratstvu uz želju iz ulazne pjesme O daj da budemo radost svih ljudi! Po prvi puta u Hercegovini održan je godišnji kapitul u jednom mjesnom bratstvu. Poruke sa Širokog Brijega su univerzalne za sve svjetovne franjevce: Neka cijela Crkva zamiriše od cvjetanja FSR-a! Donosimo izvještaj i naglaske sa seminara trajne formacije održanog u Međugorju. U ovom broju predstavljamo posuško bratstvo FSR-a. Sve što se događalo u hercegovačkim mjesnim bratstvima ukratko bilježimo u rubrici Hercegovačka FSR kronika. Zabilježili smo i djelić života širokobriješke Frame kao i vijesti o našim novim postulantima i sjemeništarcima. Kao i uvijek fotografijom popratimo vjenčanja naših članova i prinove u našim obiteljima.

Naša franjevačka duhovnost nije potpuna bez svjedočenja franjevačkog poziva i poslanja. I ovaj put donosimo dva iskrena i poticajna svjedočenja. I naši pokojni trećari su pravi svjedoci franjevačkog života. Pišemo o njima i sjećamo ih se u svojim molitvama. Mnoštvo je tema koji svjedoče o procvatu i cvjetanju franjevačkog života, a ovdje izdvajamo tek jednu misao izrečenu na Kapitulu širokobriješkog bratstva: Kapitul treba slaviti u stilu i stavu trajnog obraćenja, ići „od dobrog ka boljem“. Odlučimo ovog Božića, kako se spominje u jednom od tekstova, Božić slaviti svaki dan tako da svima poslužujemo radost, nadu, utjehu, ljubav.

Za ovaj božićni broj pišu i govore pripadnici svi Franjinih redova, Franjini štovatelji: fra Stipe Biško, Mirela Lovrić, Matea Crnjac, Sanijela Matković, Gojko Jelić, Josipa Marušić, Marijana Bošnjak, Branka Barišić, fra Josip Vlašić, Magdalena Vukoja, Lucija Naletilić, S.M. Franciska Lasić, č.s. Ivana Pavla Mikulić, Ana-Marija Prskalo, Marija Brekalo, Josipa Vukoja, Stjepan Kelčić, Danijela Rebac, Mila Čuljak, fra Miljenko Stojić, fra Tihomir Bazina, č.s. Abela Banožić, Ana Bago, fra Dane Karačić, fra Ante Tomas i Nives Ćorić.

Svima Vama koji želite posvjedočiti svoju franjevačku pripadnost u bilo kojem redu otvaramo svoje stranice. Javite nam se da zabilježimo i život vašega bratstva. Potreban nam je osjećaj bratskog zajedništva. Podijelimo zajedno ljubav prema Isusu po primjeru sv. Franje.

Ugodno vam i korisno čitanje našeg i Vašeg lista.

Na dobro vam došao Božić i Sveto porođenje Isusovo!

PS. “Franjine stope” možete nabaviti u svome mjesnom bratstvu, ili ako kontaktirate uredništvo na e-adresu: franjinimstopama@gmail.com

Uredništvo lista Franjinim stopama

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska