Datum: 9. ožujka 2021.

Podjeli s prijateljima

Bratstva OFS-a Posuški Gradac i Posušje zajedno na duhovnoj obnovi u Posušju

Korizma je uvijek vrijeme u kojem želimo malo više poniknuti u svoju nutrinu, preispitati se, pokajati  i donijeti dobre odluke za nastavak  našeg života. Zato su naši duhovni asistenti fra Ivan Landeka st. i fra Valentin Vukoja  dana 06.03.2021.organizirali za nas trećare duhovnu obnovu.  Naš susret smo započeli fra Ivanovim predavanjem o svetom Josipu. Fra Ivan nam je govorio o Papinom dokumentu „Sa srcem Oca“ koji je papa Franjo izdao povodom 150. godišnjice proglašenja svetog Josipa  zaštitnikom opće crkve. Sveti Josip je omiljeni svetac  kojega molimo i štujemo kao zaštitnika obitelji. Njemu  je Bog povjerio svoje najveće dragocjenosti, Isusa i Mariju. Svoje poslanje u djelu spasenja sveti Josip je prihvatio sa srcem oca, punim nježnosti, vjere i hrabrosti u prihvaćanju Očeve volje. Diskretan i neprimjetan u svojoj poslušnosti, prihvaća Mariju bez prethodnog uvjetovanja.  Pokazao je tim činom  kako treba poštivati i štititi ženu, pogotovu biti primjer muškarcima  u današnjem svijetu u kojem je izraženo nasilje i maltretiranje žena. Sveti Josip prihvaća dijete Isusa bez puno rasuđivanja i preuzima svjesno na sebe odgovornost za njegov život. Time nas uči da se ocem ne rađa nego postaje, rekao je fra Ivan. Istovremeno i nama poručuje da prihvaćamo druge, bez iznimke, takve kakvi oni jesu, uz osobitu brigu o najslabijima i ugroženima glađu, progonima, ratovima i prijetnjama.

Sveti Josip nas poučava također vrijednostima,  dostojanstvu i radosti vlastitoga rada. I sam stolar po zanimanju radio je i skrbio se  za svoju obitelj, pa je Papa Franjo objavljujući dokument, iskoristio prigodu za apel da svaki čovjek treba raditi i sačuvati  dostojanstvo sebe   i svoje  obitelji skrbeći za svoju egzistenciju. „Tko radi, surađuje s Bogom, jer postaje pomalo tvorac svijeta koji nas okružuje“, rekao je Sveti Otac. Sveti Josip je bio  upravo to, tvorac boljeg svijeta i sudionik u našem spasenju. Neka bude uzor našim obiteljima u ovim teškim vremenima različitih kušnji i nemira. 

Nakon fra Ivanovog nagovora  uslijedila je molitva krunice i prigoda za svetu ispovijed. Potom smo molitvom časoslova uronili u Svetu Misu koju je predslavio gradački duhovni asistent fra Valentin, a suslavio naš fra Ivan. Divne pjesme pjevali su naši framaši,  hvala im.

U svom misnom nagovoru fra Valentin se osvrnuo na evanđeoski tekst o izgubljenom sinu. Vrlo emotivno  je kroz prispodobu o sinu, koji je prokockao sve imanje, govorio o Bogu koji nas strpljivo, sa ljubavlju i radosno čeka da mu se vratimo kao i ovaj izgubljeni sin. Sigurno smo mnogo puta bili izgubljeni jer slobodni smo kao i ovaj sin donositi odluke i otići. A kad padnemo na dno, najniže, čuvati svinje, ima netko tko nas čeka i već izdaleka prepoznaje i trči nam u susret, to je naš Bog. Svog sina je žrtvovao za nas i razbojniku na križu je oprostio isti čas. Što je ljepše od toga da ti se vrati izgubljeni sin, to je radost neba i zemlje. Svi se možemo vratiti Ocu, ispovjediti i reći oprosti, te tako zadobiti svoj mir, zaključio je fra Valentin.

Po završetku misnog slavlja nastavili smo svoje druženje u vjeronaučnoj dvorani uz blagovanje jela kojeg su priredile naše sestre. Bilo je lijepo sresti se sa braćom u Božjoj prisutnosti, a ponajljepše sa Božjim milosrđem u sakramentu pomirenja. Osjetili smo Božju ljubav, prihvaćanje i praštanje te okrijepljeni pošli svojim domovima dijeliti darove koje smo zadobili. Neka nas zagovor svetog oca  Franje učvrsti u našim nakanama.

Mir vam i Dobro!

Ana Bago,OFS Posušje

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska