OFS Međugorje

Postanak i razvoj

Prvi pisani trag postojanja OFS Međugorje datira još od davne 1892. godine.

Točnije, 4.10.1892. godine, na sam blagdan sv. Franje odobreno je starješinstvo tadašnjeg Trećeg reda pod predsjedanjem župnika fra Anselma Čuline.

Život i rad

Od tada pa sve do danas, trećari župe Međugorje imali su uspona i padova po pitanju svog djelovanja i postojanja, al su opstali  zahvaljujući žarkoj molitvi, teškom radu i zajedništvu.

Po zapisima iz matične knjige do 1982.godine u treći red bilo je upisano 1013 članova. Sudeći po pisanim tragovima njihovo glavno djelovanje ogledalo se u  tjednom slavljenju svetih misa i molitvi krunice.

Nakon Gospinih ukazanja cijela župa Međugorje ponovno se rađa u duhovnom smislu, okolna sela kao da se stapaju u jedno i procvat se osjeti i u bratstvu. Nisu više članovi samo starije žene već se upisuje sve više mladih župljana. U to vrijeme duhovni asistent bio je fra Tomislav Vlašić. Njegov nasljednik bio je župnik fra Petar Vlašić koji vodstvo trećara  2.10.2011.godine prepušta fra Danki Perutini. U tom periodu bratstvo se značajno pomlađuje sa 43 nova kandidata.

Bratstvo u novije vrijeme

Dolazi do izmjena i intenzivnijih susreta svakog utorka,slave se svete mise svake prve subote u mjesecu za sve pokojne članove. Počinje neko novo razdoblje i ponovno buđenje OFS-a u Međugorju.  U godinama što slijede za duhovne asistente izmjenjivali su se: fra Ivan Landeka, ml., fra Slavko Soldo, a sadašnji duhovni asistent je fra Zvonimir Pavičić.

Danas OFS Međugorje broji članova, od toga je 24 trajno zavjetovanih, 7 privremeno, 5 u novicijatu i 1 simpatizer.

Službu ministre obnaša Vesna Ostojić, doministra je Sanja Ivanković,učiteljica formacije je Mirela Azinović, povjerenik za suradnju s FRAMOM je Martina Azinović, tajnica je Milenka Šego, a funkciju rizničara obavlja Jure Čilić.

Kako djelovati  i što činiti da budemo prepoznati kao nasljednici sv. Franje u današnjem vremenu nije nimalo lak zadatak, al nosi sa sobom mnogo radosti i osobnih plodova pa je biti članom ovog bratstva posebna čast za svakog od nas.  Iako, ponekad sve to nosi dodatno breme i nije lako biti „kvasac“  koji će druge potaknuti na duhovni rast, al snagu crpimo u susretima koje imamo svakog utorka kada se svojim domovima i obiteljima vraćamo osvježeni i okrijepljeni.

Sve to pomno planira i svojom posebnom smirenošću vodi naš duhovni asistent fra Zvonimir Pavičić. Uvijek nam je dostupan za sve dileme i probleme, prigodnim predavanjima vodi nas i upoznaje sa životom sv. Franje i mnogim drugim svecima naše Crkve, objašnjava nam sve nejasnoće u  euharistiji, liturgiji te stalno nas potiče da bdijemo i ne budemo uspavani.

Molitva Časoslova i krunice dio su naših susreta, a često molimo krunicu  i na Brdu ukazanja. Nastojimo poboljšati suradnju sa FRAMOM te još više humanitarno djelovati, a posebno u božićno i uskrsno vrijeme. Neki članovi sudjeluju u radu zbora, čitanjima na misi, a predmolimo i krunicu svakog četvrtka prije večernje svete mise.

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska