OFS Veljaci

Postanak i razvoj

Već od god. 1888. u Veljacima se spominje zajednica franjevačkih trećara, međutim usred povijesnih okolnosti dolazi do usporavanja i zamiranja Trećeg reda. Na poticaj fra Ljube Kurtovića, tadašnjeg župnika, god. 2015. počinju susreti simpatizera, te se je tako započelo s obnovom bratstva Franjevačkog svjetovnog reda u župi.

Nakon bližeg upoznavanja sa sv Franjom i sa OFS-om 15.12.2016., 24. kandidata su primljeni u novicijat.  Kandidate je u Red primila područna ministra Ankica Zelenika, a u ime Crkve primanje potvrdio tadašnji područni duhovni asistent fra Antonio Šakota.    

Život i rad

Nakon dvije godine simpatizerstva i novicijata, trajne zavjete odlučuje dati 17 kandidata. Ruža Vidić područna učiteljica formacije susretala se je tijekom  godine sa kandidatima,  te zajednički  razmatrali Pravilo OFS-a .

Obred zavjetovanja održan je 3. lipnja 2018. na nedjeljnoj svetoj misi koju je predvodio tadašnji područni duhovni asistent fra Antonio Šakota i duhovni asistent  fra Stipan Klarić. Dana 5. 7. 2018. izborom vijeća je završeno kanonsko oblikovanje bratstva OFS-a u Veljacima.Na službe u bratstvu izabrani su:

  • Ivana Bebek – ministra
  • Ivanka Lauc – doministra
  • Radojka Bebek – tajnica
  • Angelina Kraljević – rizničarka
  • Katica Matić – učiteljica formacije
  • Vesna Puljić – povjerenik za Framu

Bratstvo u novije vrijeme

Bratstvo u Veljacima u 2021.god broji 16 aktivnih članova. Mjesečna skupština bratstva  održava se svakog prvog  četvrtka u mjesecu. Susrete započinjemo  Krunicom, klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu, Večernjom molitvom  iz Časoslova. Iza toga ministra, duhovni asistent ili gost predavač ima izlaganje na određenu temu ili obavijesti vezane za život bratstva. Svi vijećnici odgovorno obavljaju svoju službu, a prije svakog susreta dogovorimo se telefonski. Tjedne susrete imamo četvrtkom, tada imamo nagovor na određenu temu. Također bratstvo sudjeluje i u humanitarno-molitvenim akcijama s Framom.

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska