Datum: 21. listopada 2019.

Podjeli s prijateljima

Članovi bratstva OFS-a Čitluk hodočastili u Poljsku

NEDJELJA
Bratstvo OFS-a Čitluk je 13. listopada, zajedno sa svojim duhovnim asistentom, župnikom fra Mirom Šegom, krenulo na šestodnevno hodočašće u Poljsku. Istoga dana, počela je devetnica sv. Ivanu Pavlu II., a eto mi smo se toga datuma zaputili u domovinu predragoga nam pape. Putovanje je bilo pomalo iscrpljujuće i dugotrajno, no ispunjeno radošću, zajedništvom, pjesmom i molitvom vrijeme je brzo prošlo i 14. listopada ujutro stigli smo u Poljsku.
PONEDJELJAK
Prvoga dana boravka u Poljskoj posjetili smo najznačajnije poljsko svetište Jasna Gora sa slikom Gospe Czestohowske koja se nalazi u bazilici Rođenja Marijina unutar pavlinskog samostana. U kapeli bazilike smo imali svetu misu koju je predvodio naš župnik, fra Miro Šego. Potom smo, uz stručno vodstvo našega vodiča Dražena Marjanovića, razgledali unutrašnjost bazilike i samoga svetišta u koje godišnje hodočasti oko 4 milijuna vjernika, uglavnom Poljaka. Naročito nas se dojmio Križni put sa svojim skulpturama koje okružuju baziliku te veličanstveni kip sv. Ivana Pavla II. što smo i okovječili zajedničkom fotografijom članova OFS-a Čitluk. Uslijedio je kratki odmor i aktivnosti po izboru nakon čega smo se uputili prema hotelu u Krakowu. Po dolasku u hotel smo večerali te se zaputili na počinak.
UTORAK
U utorak jutro odmoreni i naspavani, nakon doručka oko 7.30h, uputili smo se prema crkvi sv. Petra i Pavla gdje smo imali svetu misu, razgledali unutrašnjost crkve te se uputili dalje prema središnjem trgu u Krakowu. Posjetili smo Wawelsku katedralu i dvorac gdje su se krunili i pokapali poljski kraljevi i kraljice, Jagelonsko sveučilište, crkvu sv. Ane, no nas se posebno dojmila prelijepa rano-srednjovjekovna crkva sv. Franje Asiškoga čije unutarnje zidove su oslikali najpoznatiji poljski umjetnici. Tu smo se zadržali neko vrijeme u molitvi i potom krenuli prema svetištu Milosrdnog Isusa koje se nalazi u zapadnom dijelu Krakowa. Tu smo posjetili crkvu sv. Faustine u kojoj se nalaze njezine relikvije i nakon nekog vremena provedenog u molitvi krenuli smo prema svetištu sv. Ivana Pavla II. u neposrednoj blizini. Svetište je, iako izgrađeno u moderno doba, jako lijepo, kako unutarnji tako i vanjski dio svetišta, a nas se posebno dojmio izloženi bijeli habit s mrljama od krvi budući da ga je papa nosio prilikom ranjavanja od strane turskog plaćenika Mehmet Ali Agce 1981. god. Nakon posjeta ovome svetištu, uslijedio je povratak u hotel, večera te kratko međusobno druženje prije odlaska na spavanje.
SRIJEDA
Nakon doručka koji je bio u uobičajeno vrijeme, oko 7 i pol, uputili smo se u rudnike soli, u Wieliczki. Uistinu jedinstven podzemni grad izrezan u stijeni od soli dubine do 327 metara s brojnim skulpturama od soli, najvećom podzemnom crkvom na svijetu, kapelom blažene Kinge, te još 39 kapela. U jednoj od kapela, točnije kapeli sv. Ivana Pavla II. na dubini od 135m slavili smo svetu misu i to 16.listopada, na datum kad je Karol Wojtyla izabran za papu 1978.god. Potom je uslijedio posjet Wadowicama, rodnom mjestu sv. Ivana Pavla II. Obišli smo crkvu u kojoj je kršten, pričešćen i krizman. Tu smo izmolili litanije sv. Ivanu Pavlu II. i zapjevali Krist na žalu i Rajska djevo, kraljice Hrvata, izrekli svoje osobne molitve i nakon kratkog boravka u Wadowicama uputili se prema Auschwitzu, mjestu velikog stradanja, patnje i muke, ponajviše Židova, no i sv.Maksimilijana Kolbea i ostalih koji su tamo bili prisilno odvedeni. Nakon obilaska Birkenau logora uputili smo se na večeru i spavanje.
ČETVRTAK
Zadnje jutro boravka u Krakowu proveli smo u svetištu Milosrdnog Isusa gdje smo imali svetu misu. Nakon svete mise izmolili smo krunicu Božanskog milosrđa, kratko se zadržali te krenuli na put prema Sloveniji. Iako nas je čekao dug put, u molitvi i pjesmi, zajedničkom druženju i razgovoru, prošao je brzo te smo u večernjim satima stigli u hotel u Slovenj Gradecu. Nakon večere uputili smo se na spavanje.
PETAK
Zadnji dan hodočašća započeo je kao i svaki drugi dan, doručkom u hotelu. Obavivši zadnje pripreme za put i spremivši stvari krenuli smo prema Bleiburgu, jednom od mjesta najgoreg stradanja hrvatskog naroda u povijesti. Došavši tamo pomolili smo se za sve ubijene i zapalili svijeće. S težinom u srcu i duši, i s mislima na sve poginule krenuli smo dalje. Uz kratka zadržavanja, oko 17h stigli smo u Udbinu, svetište hrvatskih mučenika gdje smo sudjelovali na molitvi krunice s tamošnjim župljanima i svetoj misi koju je predvodio naš župnik uz koncelebraciju don Josipa Šimatovića koji djeluje u ovoj župi. Nakon svete mise don Josip nas je kroz predavanje u kripti svetišta upoznao s povijesnim događanjima koji su se odigrali na prostoru Udbine i okolice te objasnio bitne značajke samoga prostora crkve, kako njene unutrašnjosti tako i vanjskoga dijela. Nakon srdačnog rastanka uputili smo se prema Čitluku. Ispunjeni ljubavlju i mirom i duboko zahvalni dragome Bogu što nas je pratio i čuvao na ovome hodočašću, stigli smo u Čitluk malo iza ponoći.

Magdalena Primorac Kvesić, OFS Čitluk

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska