Datum: 29. kolovoza 2023.

Podjeli s prijateljima

Duhovna obnova OFS Hercegovine u Masnoj Luci

U petak, 25. kolovoza, članovi područnog bratstva OFS-a Hercegovine su se i ove godine okupili kako bi proslavili blagdan sv. Ljudevita, suzaštitnika Franjevačkog svjetovnog reda.  
Oko 300 svjetovnih franjevaca iz 12 bratstava u Hercegovini okupilo se u Masnoj Luci, a trećare su pratili i njihovi duhovni asistenti. Organizator ove duhovne obnove je bilo područno vijeće, zajedno sa duhovnim asistentom fra Josipom Vlašićem, koji je ujedno bio i naš gost predavač. 
Program je započeo u 16:00 pozdravnim govorima, molitvom i pjesmom, nakon čega je uslijedilo predavanje. Kroz predavanje, fra Josip nam je približio kršćanina kroz tri identiteta- kralja, proroka i svećenika. 
Svatko od nas može biti kralj nad svojim životom, u svom malom kraljevstvu, po uzoru na Krista. Pozvani smo vladati nad svojim životom i odlukama, no umjesto toga često postajemo robovi. Robovi koji ne cijene sebe, i oni koji okrivljuju druge. Fra Josip nam je naglasio da je potrebno preispitivati se, kako ne bi postali robovi prošlosti i samosažaljenja. Sam Isus nam daje primjer identiteta proroka kroz ljubav i kraljevstvo nebesko. Po tom uzoru nam je stavio na srce da sav svoj posao radimo u ljubavi, a kroz perspektivu vječnosti. Identitet svećenika je ostavljen nama na razmišljanje i ono na što bi on mogao ukazivati.
Nakon predavanja bila je prilika za ispovijed, a zatim je uslijedila molitva krunice. U 19:00 započela je sveta misa, koju je predvodio fra Josip uz koncelebraciju duhovnih asistenata. Evanđelje koje nam naglašava važnost ljubavi prema Bogu i bližnjima je i sam sv. Ljudevit ostavio primjer u svojoj duhovnoj oporuci: “Predragi sine, ponajprije te poučavam da ljubiš Gospodina, Boga svoga, svim srcem i svom svojom snagom. Bez toga, naime, nema spasenja.”
Nakon Mise je uslijedilo klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, a zatim i bratsko druženje. Duhovno obnovljeni i radosni zbog još jednog zajedničkog susreta, ostali smo dugo u razgovoru, druženju i razmjenjivanju iskustava. Ovo je bio još jedan od susreta koji nas je okrijepio i podržao da ustrajemo u svom pozivu i franjevaštvu.

Marija Brbor, OFS Humac

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska