Datum: 28. rujna 2012.

Podjeli s prijateljima

Frama: održan seminar za animatore

U Međugorju u Kući mira od 21. do 23. rujna 2012. godine održan je seminar za animatore mjesnih bratstava u Frami Hercegovina pod nazivom „Malo stado te prati“. Seminar su vodili članovi područnog vijeća Frame Hercegovine te područni duhovni asistent fra Josip Vlašić. Na seminaru je sudjelovalo 48 framaša iz 20 mjesnih bratstava Hercegovačkog područnog bratstva. Ovakvi seminari uvelike pomažu u poučavanju budućih animatora kako bi tu službu u svom bratstvu obavljali najbolje što mogu. Nakon dolaska framaša te sudjelovanja na svetoj misi u crkvi sv. Jakova, program seminara je započeo pozdravom područnog duhovnog asistenta fra Josipa Vlašića i područne voditeljice formacije Andree Odak. Nakon toga framaši su upoznati s pravilima seminara, podijeljeni u skupine te je slijedilo upoznavanje u kojima su na pomalo neobičan način saznali ponešto o svakome od njih. Prvo zajedničko druženje je završeno Večernjom molitvom iz Časoslova.

Subotnji program je također započeo molitvom Časoslova, nakon čega je slijedilo i prvo predavanje Andree Odak pod naslovom „Animator – tko, što, zašto?“ . U ovom predavanju framaši su dobili konkretne smjernice kakav bi dobar animator trebao biti, a posebno je naglašeno da on treba biti ujedno moderator, voditelj i poslužitelj, odnosno biti sposoban kanalizirati tijek susreta, pokrenuti cijelu skupinu, ali i biti na raspolaganju ostaloj braći i sestrama. Nakon kratke pauze područna dopredsjednica Anđelka Oreč i tajnica Marijana Mikulić su održale predavanje na temu „Narav, cilj i način rada u skupini“. U sklopu ovog predavanja bio je i kratki rad po skupinama u kojem su framaši imali priliku uočiti razliku između ravnodušnog, autoritativnog animatora te animatora koji ima sve osobine dobrog animatora. Marijana Mikulić se u svome predavanju osvrnula na važnost skupine u čovjekovu životu od rođenja, njezin utjecaj na svakog pojedinca kako u osobnoj tako i u kršćanskoj odnosno franjevačkoj formaciji. Bitna osobina svake skupine je interakcija među pripadnicima te skupine. Konkretno, unutar Franjevačke mladeži to bi bilo zajedništvo nas framaša po primjeru našeg serafskog oca sv. Franje. Nakon ručka i pauze, slijedile su radionice u kojima su budući animatori na konkretnim primjerima imali priliku vidjeti što će se to od njih u njihovim bratstvima tražiti. Jedna skupina framaša je za zadatak osmislila humanitarnu akciju, druga je obradila temu odnosa s duhovnim asistentima u našim bratstvima, treća je osmislila zajednički susret Frame i FSR-a, dok je četvrta osmislila cjelodnevni program mjesne škole za animatore. Framaši su svojim zalaganjem i trudom pokazali da službu animatora koju su im povjerila njihova bratstva doista shvaćaju ozbiljno. Nakon radionica i slavlja sv. mise u crkvi sv. Jakova, framaši su imali zabavni dio seminara u kojima su oslikavali majice za ovčice čiji su pastiri bili tijekom seminara. Nakon toga, molili su krunicu na Podbrdu.

Program u nedjelju je započeo fra Josip Vlašić predavanjem „(Nova ili re-) evangelizacija“ u kojem je framaše upoznao sa Godinom vjere koja slijedi te naglasio kako smo svi pozvani naviještati Evanđelje svojim životom, živjeti ono što vjerujemo. Slijedio je plenum u kojem su framaši imali priliku prokomentirati svaki dio seminara posebno. Nakon plenuma slavljena je sveta misa u kapelici Kuće mira, a zajedničkim ručkom je završen još jedan seminar za animatore, nadamo se jako plodonosan.

PS. Područni vijećnici Frame Andrea i Marijana su u isto vrijeme i članice Franjevačkog svjetovnog reda, a Anđelka i Toni će uskoro postati!

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska