Datum: 7. srpnja 2015.

Podjeli s prijateljima

Franjevačka radost OFS-a Mostar

U ponedjeljak, 6. srpnja 2015. članovi bratstva OFS-a Mostar imali su svoj posljednji mjesečni susret prije ljetne stanke. Ovoga puta to je bio malo drugačiji susret nego inače. Susret je započeo molitvom Časoslova, te čitanjem novosti vezanih za bratstvo.

Zatim je započeo zabavniji dio susreta. Naime, za cijeli susret se pobrinuo naš brat Vedran Vidović, koji je ujedno voditelj folklorne skupine „Fra Bernardin Smoljan“ iz Rodoča. Naravno, na susret je poveo i svoje folkloraše. Vedran je ukratko predstavio rad folklorne skupine, članove, običaje i plesove. Osvrnuo se i na prijašnje običaje, u čemu su mu pripomogle naše starije i iskusnije sestre, što je mlađima bilo jako zanimljivo.

Poslije Vedranovog govora, kratko svjedočanstvo imala je članica folklorne skupine, što je mnoge rasplakalo. Ona nam je prenijela svoj doživljaj folklora i sve što on nosi sa sobom. Otkrila je kako joj je folklor i njena folklorna skupina zapravo pomogla u teškim životnim trenucima, te joj vratila snagu i volju za životom. Nakon svjedočanstva otpjevala je dio Gospinog plača, što je izazvalo svekoliko oduševljenje. Pridružile su joj se i ostale članice folklorne skupine te s njom zapjevale nekoliko pjesama.

Zatim se cijelo bratstvo diglo na noge učiti folklor od iskusnih folkloraša. Djevojke su poučavale ženski dio bratstva, a momci muški dio bratstva. Plesalo se kolo, trusa, taraban… Nakon izvježbanih plesova spojili smo se u jedno veliko kolo te nastavili zajedno plesati dok se nismo umorili. Poslije svakog umora dođe odmor, pa smo se tako i mi počastili hranom i pićem koje su pripremili naša braća i sestre.

Folkloraši su pokazali svu raskoš znanja i talenta stečenog u vremenu otkad postoje, bratstvo je štošta naučilo, a prije svega se zabavilo, dublje upoznalo i još više povezalo.

Ružica Prusina, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska