Datum: 1. prosinca 2011.

Podjeli s prijateljima

FSR Drinovci: slavlje zavjeta i izbori

Put obnove i kanonskog oblikovanja mjesnog bratstva FSR-a Drinovci priveden je svom vrhuncu: slavlju trajnih zavjeta i slavlju izbora. Sada je bratstvo samostalno, sada bratstvo nakon dugo godina ima svoje vijeće.

Naime, u nedjelju, 27. studenoga 2011. u 11 sati, na pučkoj svetoj misi koju je predvodio fra Josip Vlašić, područni duhovni asistent, u zajedništvu s drinovačkim župnikom fra Markom Juričem, osam članova mjesnog bratstva položilo je svoje trajne zavjete. To je bilo ne samo njihovo slavlje, nego i slavlje cijelog bratstva. Zavjetima su pristupili: Iva Alerić, Zdravka Alerić, Ante Glavaš, Marija Majstorović, Iva Tomas, Katica Tomas, Nives Tomas te Renata Tomas. Budući da bratstvo nije kanonski oblikovano i nema svog ministra, zavjete je primila Marija Brekalo, područna ministra. Slavlju je nazočila i Mila Čuljak, područna povjerenica za formaciju, koja se kroz godinu dana brinula za formaciju novozavjetovanika. Također, sudjelovali su i članovi iz drugih mjesnih bratstava: Gorica, Široki Brijeg, Mostar, Humac. Nakon misnog slavlja bratsko zajedništvo je nastavljeno u župnim prostorijama.

U utorak, 29. 11., na svetkovinu svih svetih Franjevačkog reda, drinovačko bratstvo se okupilo na slavlje svoje izborne skupštine. Predsjedali su joj, kako to traže Generalne konstitucije, područna ministra, Marija Brekalo, i područni duhovni asistent, fra Josip Vlašić. Nakon uzajamnih pozdrava, riječi dobrodošlice i zaziva Duha Svetoga, fra Josip je navijestio Evanđelje po Ivanu (Iv 13) te izgovorio poticajne i ohrabrujuće riječi o služenju. Potom se pristupilo izborima te je izabrano novo vijeće mjesnog bratstva koje čine:

Ante Glavaš, ministar
Iva Alerić, doministra
Milena Leventić, tajnica
Radmila Majić, rizničarka
Nives Tomas, učiteljica formacije

Nakon izbora, područna ministra je čestitala novoizabranima, ohrabrila ih i zaželjela nadahnuće Duha u animiranju bratstva, a fra Josip ih je blagoslovio riječima sv. Franje. Održan je i kratki sastanak novog vijeća s područnom ministrom i asistentom.

Evo kako je obrede doživjela jedna sestra!

Prohladno nedjeljno studensko jutro prekrasnim zrakama sunca obasjavalo je moju župu Drinovci. O, kako je samo lijepo pogledati taj jesenski prizor te se u tišini pomoliti za današnji dan. Danas moja župa slavi, slavi cijeli Franjevački svjetovni red, zbog osam novih članova bratstva. Oni danas polažu trajne zavjete: izabiru cijeli život slijediti stope sv. Franje koji nosi Isusove rane. Ponekad čovjek misli da je sve utihnulo, no uvijek je tu Isusov duh budnosti koji nas poziva.

Oglasila su se zvona! Poziv: „Dođite, svetkujte Dan Gospodnji, slavite i započnimo novo doba, doba iščekivanja, vrijeme Adventa, slavimo, veselimo se!“ Pohrlih da stignem, a moja prelijepa crkva obasjana zrakama sjene i sunca kao da se smiješila, kao da je htjela reći: „Župljani tu sam želim vas sve predati malenom Isusu kojeg drži u naručju majka Marija.“
Pjesma se zaorila. Počela je sv. misa. Svečano pristupaju novi članovi prema oltaru, prate ih ministranti… Toliko emocija, toliko sreće se moglo osjetiti u našoj crkvi da nitko tko je otvorenog srca nije mogao prekriti sreću na licu. Konačno moja crkva, župa može javno reći: „Gospodine, evo me!“

Kada je župnik za vrijeme mise navijestio Radosnu vijest (Evanđelje) po Marku, nisam mogla ne proliti suzu radosnicu, jer mi je tada bilo jasno: to želi moj Gospodin, ovo želi moj Gospodin u mojoj župi, želi predanost, želi otvorenost srca. Otvorenost srca svih koji žele živjeti život Evanđelja, a to je upravo živio naš serafski otac sv. Franjo.

FSR Drinovci

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska