Datum: 19. studenoga 2013.

Podjeli s prijateljima

FSR Mostar: Proslava sv. Elizabete

U nedjelju, 17. studenog, proslavili smo blagdan sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda. Članovi bratstava Franjevačkog svjetovnog reda i Frame Mostar okupili su se na večernjoj sv. Misi. Sveto misno slavlje predvodio je fra Mate Dragičević koji je svima nazočnima, a posebno trećarima i framašima, čestitao ovu svetkovinu uz nadu da će nam primjer života ove svetice svima poslužiti kao uzor. Također je istaknuo kako mi kršćani uvijek trebamo biti budni, kako ne smijemo dopustiti da nam srca otupe i da naše sposobnosti koje nam je Bog dao, iskoristimo za aktivno činjenje dobra. Svoj duh trebamo staviti u službu Božjeg Duha i na taj način izgrađivati kraljevstvo Božje.

Nakon misnog slavlja spustili smo se, zajedno sa svojim duhovnim asistentima, u kriptu gdje je upriličeno bratsko druženje članova OFS-a i Frame. Framaši su nam izveli kratku predstavu kroz koju su prikazali najvažnije događaje iz života sv. Elizabete. Ona je bila žena koja je pobuđivala silno divljenje kod ljudi. Činila je velika djela milosrđa, davala jesti i piti onima koji su kucali na njena vrata, dijelila odjeću, odlazila u kuće siromaha i brinula se o njima. Veliku je ljubav gajila prema Raspetome i mnogo je vremena posvećivala molitvi.

Nakon predstave nazočnima su se obratili i čestitali blagdan predsjednik Frame Zoran Kolobara i ministra OFS-a Ankica Zelenika. Ankica je posebno zahvalila framašima na uloženom trudu uz nadu da ćemo u budućnosti imati još ovakvih zajedničkih susreta jer jedni s drugima možemo puno toga učiniti. Kasnije smo, uz okrepu, nastavili naše druženje uživajući u bratskom zajedništvu. Zajedništvu su se priključili fratri i postulanti mostarskog samostana.

Franjevci u svetoj Elizabeti imaju veliki primjer evanđeoskog zauzimanja i Franjinog pokorničkog duga. Ona je upalila svjetlo u srcima mnogih duša i obrisala suze s njihovih lica. Neka Elizabetino nesebično zauzimanje ohrabri naše zalaganje i neka njezin primjer i zagovor osvijetli naš put prema Ocu, izvoru svakog dobra.

Martina Smoljan, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska