Datum: 24. ožujka 2012.

Podjeli s prijateljima

FSR Mostar: radost bratskog pohoda

Na svetkovinu Svetoga Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, 19. ožujka 2012. godine, u bratske pohode su nam došle s. Marija Brekalo, područna ministra i s. Ana Bago, područna doministra. Susret je započeo svetom misom koju smo slavili zajedno s pukom u crkvi svetih Petra i Pavla. Misu je slavio naš duhovni asistent fra Josip Vlašić. U prigodnoj propovijedi se osvrnuo na život svetoga Josipa i kreposti koje su ga krasile. Susret se nastavio u samostanskoj dvorani. Na početku bratskog pohoda s. Marija Brekalo nas je sve pozdravila i izrazila radost zbog svoga dolaska u mostarsko bratstvo. Generalne Konstitucije kažu da je „bratski pohod prilika za zajedništvo, izraz služenja i konkretnog zanimanja odgovornih svjetovnih franjevaca…“ (čl. 94,1) – što se na susretu moglo i vidjeti. Osjetilo se zajedništvo među nama i sestre su pokazale svoje zanimanje za naše bratstvo svojim odgovornim služenjem i dolaskom. Budući da je fra Josip slavio imendan, s. Marija mu je u ime cijelog Hercegovačkog bratstva uručila dar i izrazila zahvalnost zbog njegovog nesebičnog služenja, a cijelom bratstvu je darovala Obrednik. Pohod je nastavila kratkom meditacijom o tome kako je sveti Franjo gledao braću i kako je svakog brata smatrao Božjim darom. Nakon s. Marije, s. Ana nam je održala korisno predavanje o suodgovornosti u bratstvu. Istaknula je da je bratstvo osnovna stanica cijeloga Reda te nas potaknula na brigu jednih za druge. Također je rekla da je svatko pozvan oživljavati bratstvo, a ne oslanjati se na vijeće. Bilo je govora i o dolascima na susrete, zajedničkoj molitvi koja je duša bratstva, zatim o razmijeni iskustava te o spremnosti opomenuti i prihvatiti opomenu. Svoje izlaganje je zaključila riječima da sebe, svijet i braću treba gledati Božjim očima. Nakon njezinog izlaganja radili smo u grupama. Svaka grupa je dobila pitanja kroz koja smo provjerili svoje znanje o životu svetoga Franje, o svome vijeću, o molitvi Časoslova i sl. Na kraju ovoga se mogla vidjeti naša zainteresiranost za detaljnije proučavanje života svetoga Franje i franjevaštva uopće. Susret smo zaključili molitvom Večernje iz Časoslova, a nakon toga nastavili u bratskom druženju uz zakusku.
Valja spomenuti da je pohodu cijelom bratstvu prethodio pohod vijeću našeg bratstva, koji se dogodio u utorak, 13. ožujka. Tom prigodom pohoditeljice su pregledale službene knjige bratstva te s članovima vijeća detaljno razgovarale o stanju u bratstvu.

Kako je svrha bratskog pohoda oživjeti evanđeoski franjevački duh, osigurati vjernost karizmi i Pravilu, pružati pomoć životu bratstva, jačati vez jedinstva Reda i promicati njegovo što efikasnije uključivanje u Franjevačku obitelj i Crkvu (GK FSR-a 92, 1), tako su sestre, uistinu, svojim zalaganjem ispunile svoj dio i odgovorile na Božji poziv, a naše je da zanosno upotpunimo i oživimo ono što su nam one pružile. U tome neka nam pomogne zagovor svetoga oca Franje.

Branka Barišić, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska