Datum: 21. studenoga 2011.

Podjeli s prijateljima

FSR Mostar: slavlje zavjeta u bratstvu

Naše mostarsko bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda ovih dana ima, uistinu, pravih razloga za radost. Proslavili smo svetu Elizabetu, suzaštitnicu FSR-a, 17. 11. 2011. i u nedjelju Krista Kralja, 20. 11. 2011., pod pučkom Svetom Misom slavili Obred privremenog i tajnog zavjetovanja u FSR-u. Kandidata za privremene zavjete je bilo 19, a za trajne 6. Sveto misno slavlje predvodio je fra Iko Skoko, gvardijan mostarskog samostana, u koncelebraciji s našim duhovnim asistentom fra Josipom Vlašićem.

Nakon Evanđelja na poziv ministre s. Ankice Zelenika kandidati su pristupili zavjetovanju Pravila Franjevačkog svjetovnog reda i javno očitovali svoju odluku. Uslijedila je homilija u kojoj je fra Iko pozvao sve okupljene vjernike da se, na svetkovinu Krista Kralja kojom završava ova crkvena godina, osobno preispitamo: jesam li se dovoljno trudio da Krist bude moj kralj? Uz riječi Evanđelja ‘što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!'(Mt 25,40) potaknuo nas je na traženje Krista u onima koji su oko nas, a kao primjer takvog pronalaska Isusa istaknuo je zgodu susreta svetoga Franje s gubavcem. Po završetku propovjedi zavjetovanici su izrekli obećanje pred svim pukom da će prigrliti način evanđeoskog života koji se nadahnjuje na primjeru i riječima Franje Asiškog, a koji se nalazi u Pravilu Franjevačkog svjetovnog reda.

Ovo slavlje uzveličao je pjevanjem i župni zbor Sveta Cecilija. Također su nas svojim dolaskom počastili članovi iz susjednih bratstava s kojima smo nastavili slavlje u dvorani samostana u zajedničkom druženju.

Naravno, Zavjetima je prethodila je priprema. U subotu, 19. 11. 2011., smo imali duhovnu obnovu na kojoj je sudjelovalo oko 70 članova našega bratstva. Voditelj obnove je bio fra Sretan Ćurčić, nekadašnji duhovni asistent našega bratstva, a sada gvardijan samostana na Širokom Brijegu. Fra Sretan je govorio o psihologiji muškarca i žene, te o važnosti komuniciranja između parova, bilo da su muž i žena, zaručnici ili tek u fazi hodanja. Također je istaknuo četiri vrste poruka koje jedni drugima odašiljemo. Nakon predavanja slavili smo Svetu Misu te imali prigodu za sakrament ispovijedi. Kao važnu poruku fra Sretanove propovijedi ističemo da nije najveće zlo koje možemo učiniti grijeh, najveće zlo jest da se čovjek ne osjeća kao dijete Božje.

Kao pripremu za Zavjete mogli bismo nazvati i ovogodišnju proslavu svetkovine svete Elizabete. Središnji događaj je bio večernje misno slavlje koje je predvodio fra Stipan Klarić, duhovni asistent mostarskog bratstva Frame, a prethodila mu je molitva Franjevačke krunice. Fra Stipan je istaknuo vrline koje su resile svetu Elizabetu, dajući posebno mjesto čovjekoljublju. Poslije Svete Mise ostali smo u klanjanju pred Presvetim.

Sve ove pripreme, kao i naše privatne molitve su doprinijele da naša radost bude potpuna. Dao Bog da ovakvih slavlja bude još više te da se širi Kraljevstvo Božje među nama. U tome neka nam pomogne zagovor Presvete Djevice i svetoga Franje.

Branka Barišić, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska