Datum: 2. ožujka 2011.

Podjeli s prijateljima

Gorica: Na putu obnove mjesnog bratstva FSR-a

Dvije nedjelje za redom (20. i 27. veljače 2011.) područni duhovni asistent FSR-a je propovijedao u župi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici o veličini svetog Franje, o njegovoj aktualnosti, o izazovu franjevačke karizme, o ljepoti franjevačkog puta, a nakon misa svjedočili su svjetovni franjevci: Ankica, Marijana, Dijana, Ana, Vinko, Zlatko. Zašto? Naime, davne 1890. godine fra Petar Kordić je osnovao bratstvo FSR-a. Bratstvo je živjelo i u svom životu imalo i uspona i padova. Od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća bratstvo prestaje sa svojim susretima. U jednom razgovoru između fra Željka Grubišića, goričkog župnika, i fra Josipa razbistrio se način na koji bi se pokušalo obnoviti ovo mjesno bratstvo: fra Josip će predvoditi mise i propovijedati, a nakon mise će mladi svjetovni franjevci iz mostarskog bratstva svjedočiti o pozivu i životu u FSR-u. Nakon toga, bit će jedan susret za one koji žele sasznati više… Tako je i bilo!

U ponedjeljak, 28. veljače u 20 sati u prostorijama starog župnog ureda u Gorici okupilo se 50-ak župljana koji su se osjetili privučeni sv. Franjom i njegovom karizmom. Na početku je fra Željko pozdravio sve prisutne, zahvalio im za interes i rekao da je ovo jedna nova prilika za put zrelih i odgovornih vjernika u našoj župi, s osobitim naglaskom na obiteljski život. Također je pozdravio i s. Milu Čuljak, iz mjesnog bratstva Široki Birjeg, te br. Matu Penavića, iz mostarskog bratstva, koji su došli podijeliti s njima svoje svjedočanstvo. Nakon fra Željinih pozdravnih riječi, sestra Mila i brat Mate su govorili o svojim iskustvima u FSR-u, a potom je fra Josip govorio o samoj naravi FSR-a, o putu koji je potrebno prijeći da bi se došlo do zavjeta itd.

Nakon susreta sudionici su se zadržali u spontanom razgovoru, a fra Željko je rekao da će novi susret onih koji žele upoznavati sv. Franju i koji razmišljaju o životu po Pravilu Franjevačkog svjetovnog reda biti u utorak u narednom tjednu. Nadat se da će se iz ove skupine roditi snaga koja će obnoviti goričko mjesno bratstvo. I još više: nadat se da će franjevačka svjetovna karizma biti bogatstvo za one koji je prihvate kao nadahnuće svog života!

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska