Datum: 27. lipnja 2024.

Podjeli s prijateljima

Hodočašće OFS Tomislavgrad od Konjica do Deževica

Nedjelja 16. lipnja je bila rezervirana za naš već tradicionalni izlet, odnosno hodočašće u šestom mjesecu, iako naše druženje i rad neće prestati ni preko ljeta.
Prvo smo se uputili u Konjic. Prekrasno mjesto, nekad bujalo od života, a danas tek s malobrojnim katoličkim pukom. Fra Ferdo, koji je zajedno s Fra Dragom na župi u Konjicu, nam je govorio o prošlosti i sadašnjosti ove crkve, mjesta i ljudi. Nakon toga smo se kratko družili sa župljanima i časnim sestrama čija se kuća nalazi u blizini crkve.
Put smo nastavili prema Kreševu, gradu poznatom po kovačima o čijem zanatu posebnu priču priča kreševski muzej. Njega i njegovu bogatu zbirku smo razgledali u pratnji mladog kustosa. I kreševski župnik nam je govorio o povijesti ove crkve i mjesta, a u istoj crkvi smo imali slavljenje sv. Mise. Naši najmlađi hodočasnici radosno su služili na oltaru.
U Fojnici smo se prvo okrijepili ukusnim ručkom, a potom obišli fojničku crkvu i samostan. Jednako smo lijepo dočekani kao i na svim mjestima, te upoznati s  znamenitostima i bogatom povijesti ovoga kraja.
Za kraj našega jednodnevnog putovanja smo došli u Deževice, maleno mjesto koje ima veliku hodočasničku ulogu. Od crkve Gospe Snježne krenuli smo pješice prema Svetištu Sv. Jakova Markijskog, koje se nalazi u netaknutoj prirodi. Iako već umorni na kraju dana, okrepljujemo se na izvoru vode u špilji u kojoj je nekad boravio Sv. Jakov.
Radosna srca i duha pošli smo svojim domovima, zahvalni za još jedno lijepo druženje s braćom i sestrama.

Josipa Stanić, OFS Tomislavgrad
Fotografije: Josipa Stanić, Kata Baković i Marija Dilber

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska