Datum: 16. svibnja 2011.

Podjeli s prijateljima

Izborna skupština nacionalnog bratstva Frame u BiH

Od 13. do 15. svibnja u prostorijama franjevačkog samostana u Rami (Šćit) održana je redovna i izborna nacionalna skupština Franjevačke mladeži – Frame u Bosni i Hercegovini. U isto ovo vrijeme i u istom prostoru održavala se i nacionalna skupština Franjevačkog svjetovnog reda te su povremeno obje skupštine imale zajedničke dijelove programa.

Skupština je otvorena u petak, 13. svibnja u večernjim satima, a s prvom radnom sjednicom počelo se u subotu jutro. Nakon usvajanja dnevnog reda i Pravilnika skupštine, podnesena su izvješća ovim redom: Ilijana Budimir Trupina – nacionalna predsjednica, Dragan Glavaš – predsjednik Bosanskog područnog bratstva, Mateo Zadro – predsjednik Hercegovačkog područnog bratstva, Ivana Musa – međunarodni delegat, fra Josip Vlašić – nacionalni duhovni asistent. Nakon izvješća uslijedile su rasprave. Na koncu prijepodnevnog radnog dijela dogodio se značajan susret članova skupštine s Benedettom Linom, delegatom generalne ministre Franjevačkog svjetovnog red, i fra Ivanom Matićem, generalnim duhovnim asistentom. Popodnevni dio programa počeo je radom po grupama koji se temeljio na četiri poglavlja nacrta Statuta nacionalnog bratstva Frame u BiH, a nakon toga pristupilo se raspravi i izglasavanju Statuta, o kojima se već duže vremena raspravljalo na svim razinama, od nacionalne do mjesne. Na koncu radnog dijela ovog dana, Nacionalno bratstvo Frame u Bosni i Hercegovini imalo je izglasane Statute. Po tome je ovaj dan urezan zlatnim slovima u dvadesetgodišnju povijest prisutnosti Frame u Bosni i Hercegovini. Nakon euharistijskog slavlja i blagovanja večere, koje su bile prilike za bratsko zajedništvo FSR-a i Frame, članovi Frame priredili su rekreaciju za sve članove skupštinâ te je taj dan priveden kraju u spontanoj radosti prožetoj smijehom i pjesmom.

U nedjelju prijepodne, 15. svibnja, održan je izborni dio skupštine, kojoj su predsjedali Nives Kanevčev, nacionalna ministra FSR-a, i fra Ivan Matić, generalni duhovni asistent FSR-a i Frame. Također je bio prisutan i Benedetto Lino. Novoizabrani članovi nacionalnog vijeća Frame u Bosni i Hercegovini su:

Josipa Vukoja (Kočerin) – predsjednica
Josip Madžar (Kiseljak) – dopredsjednik
Josipa Matić (Humac – Ljubuški) – tajnica
Adriana Drljepan (Brestovsko) – blagajnica
Tanja Meljančić (Nova Bila) – povjerenica za formaciju
Tomislav Gašpar (Široki Brijeg) – međunarodni delegat

Dragocjena posebnost novog vijeća jest što je nacionalna predsjednica istovremeno i zavjetovana članica Franjevačkog svjetovnog reda. Nakon izbora pristupilo se oblikovanju i izglasavanju zaključaka i smjernica skupštine. Osim gore navedenih izabranih članova, nacionalno vijeće čine područni predsjednici Dragan Glavaš i Mateo Zadro, nacionalni predstavnik FSR-a u vijeću Frame i ujedno bratski animator FSR-a Marija Kolobarić te nacionalni asistent fra Josip Vlašić i područni asistent fra Mato Topić.

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska