Datum: 20. veljače 2013.

Podjeli s prijateljima

Je li sol obljutavila?

Kriza svjedočenja i prenošenja vjere

U ponedjeljak 18. veljače 2012. godine u kripti franjevačke crkve svetih Petra i Pavla u Mostaru održana je peta po redu tribina povodom Godine vjere koju organizira mjesno bratstvo OFS-a u Mostaru. Gost predavač bio je velečasni fra Mario Knezović iz Posušja.

Glazbeni gosti večeri bili su pjevači folklorne skupine fra Bernardin Smoljan HKUD Rodoč koji su pjesmom otvorili susret, a voditeljica događaja bila je sestra Ana Marić koja je započela susret pozdravom i uvodnim razmišljanjem.

Fra Mario je o spomenutoj temi govorio vrlo poticajno i poučno. Govorio je o važnim pitanjima današnjice kao npr. zašto su današnji kršćani tako „bljutavi“, zašto se stidimo svoga Boga i nismo spremni uvijek svjedočiti svoju vjeru nego samo kad nas neke više sile isprovociraju? Naglasio je da kao kršćani moramo u tom smislu biti trajno isprovocirani i trajno se zauzimati za istinu i uvijek stajati na strani onog koji nas je stvorio. Isus od nas zahtjeva, zapovjeda nam, a ne savjetuje i predlaže, da svjedočimo uvijek i svugdje, ne samo na odabranim mjestima i u određenim prilikama. Da bi to uspjeli svakako nam je najpotrebnija molitva. Molitvom postajemo jači i hrabriji navjestitelji riječi Božje. Mi trebamo svojim životom pokazati primjer ljudima jer gledaju u nas, mi smo kao novine, televizori, jumbo plakati. Potrebna je čvrsta vjera u ono što živimo i svjedočimo, ali s tim dolazi i poniženje i ruganje od okoline, moramo biti spremi biti izrugani, osuđivani i ismijani. Kao primjer čvste vjere fra Mario je istaknuo ljude na svadbi u Kani Galilejskoj. Oni su čvrsto povjerovali u Isusa i surađivali s njime tako što su u vjeri napunili vrčeve vodom i bili spremi biti sutra izrugani od svih. Ponekad treba zanemariti sebe, svoj ponos i ono što će ljudi o nama sutra govoriti, treba izići iz mase poput Veronike, Šimuna Cirenca ili Josipa iz Arimateje, njima sigurno nije bilo lako. Imamo puno primjera svjedočenja samo se moramo usuditi i izići iz mase, istaknuo je fra Mario.

Na kraju susreta s. Ana je zahvalila fra Mariju, a susret je završio molitvom, pjesmom i blagoslovom.

Kristina Brekalo, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska