Datum: 17. studenoga 2014.

Podjeli s prijateljima

Književna večer Franjevački rukopis u Širokom Brijegu

Povodom Mjeseca knjige i 170. obljetnice dolaska fratara u Hercegovinu, a na blagdan prvog hrvatskog sveca, franjevca i mučenika sv. Nikole Tavelića, u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici je održana književna večer Franjevački rukopis u organizaciji širokobriješkog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda.

Program je započeo video projekcijom drame Dolazak fratara fra Ante Marića, u izvedbi amaterskog kazališta Didak. Nazočnima se najprije obratio Gojko Jelić u ime organizatora kazavši:
„Sveti Franjo Asiški ubraja se u iznimne osobe koje su, čvrsto ukorijenjene na zemlji, poput mosta povezale ljudsku i božansku stvarnost. Djelovanje franjevaca u Hercegovini zabilježeno je već u 14. stoljeću. Dolaskom turske vlasti fratri su potjerani, samostani porušeni, ali fratri nisu zaboravili svoj narod pastorizirajući ga iz okolnih samostana Bosne i Hrvatske. Već krajem 18. stoljeća prilike se mijenjaju i fratri su počeli razmišljati o ponovnoj gradnji samostana u Hercegovini. Nakon što su dobili odobrenje, hercegovački fratri dolaze na Čerigaj iz Kreševa 19. svibnja 1844. i tako udaraju temelje samostalnoj provinciji. Franjin pogled na Boga, čovjeka i stvorenje ostavio je dubok trag u bogatoj i dugoj povijesti hrvatskog naroda te je oblikovao velik dio njegove kulture. Franjini nasljednici, franjevci, nisu prestali produbljivati u vremenu tu nit vodilju Evanđelja o kojem se propovijeda i pjeva. Ova književna večer poziva sve one, koje privlači ljepota Franjine poruke, da krenu upravo odakle je Franjo krenuo: od Krista, od Evanđelja, pa stoga i od istinske i nesebične ljubavi prema čovjeku i stvorenju, kako bi bili među suvremenicima nositelji mira i pravde. Večeras, svi mi članovi franjevačkih redova i štovatelji svetog Franje želimo se sjetiti svih onih koji su sa svojim narodom očuvali i vjeru i kulturu svoga naroda. Posebno se sjećamo svih onih koji su nadahnati Božjom Riječi, poput sv. Franje izricali pohvalu Bogu i svim Njegovim stvorenjima.Članovi Franjevačkoga svjetovnog reda pozvani su čitati i živjeti Riječ Božju. Činimo to i svake nedjelje na svetim misama, i zbog toga smo Bogu zahvalni za ovaj privilegij. Činimo to i putem radio valova šaljući svako jutro evanđeosku poruku sa širokobriješkog radija. Već sedam godina izdajemo i svoj list Franjinim stopama promovirajući franjevačku duhovnost. Širokobriješko bratstvo želi biti blizu ljudima u potrebi djelujući kroz karitativnu djelatnost. Naš Caritas već dulje vrijeme, zajedno sa svim ljudima dobre volje pomaže potrebnima ne samo ovdje nego i izvan našeg mjesta. Franjevački svjetovni red, kao organizator ovog susreta želi se predstaviti javnosti kao onaj koji svoje poslanje vidi u javnom životu, preuzimajući na sebe, u skladu sa svojim sposobnostima i stvarne obveze. Večeras želimo staviti naglasak na čitanje, čitanje dobre knjige, čitanje katoličkog tiska.“

Fra Dane Karačić, duhovni asistent mjesnog bratstva se obratio sa nekoliko poticajnih riječi:
„Osobito mi je drago što su članovi svjetovnog reda sv. Franje organizirali ovu književnu večer povodom 170 godina dolaska fratara u Hercegovinu. Ja bih rekao da je tada počeo život, prije toga se preživljavalo. Života, onoga stvarnoga nije ni bilo. I fratri su morali počinjati od početka. I naravno da se na tim počecima moralo najprije misliti na ono što je najosnovnije: kako ljudima približiti Boga, Jer ovo je svjetski fenomen, u cijeloj Crkvi, da toliko vremena – 300 godina većina kršćana, katolika nikada nije vidjela kako izgleda katolička crkva, a ne da su njoj bili i u njoj se pomolili. I onda je počeo jedan proces koji traje 170 godina i koji je napredovao velikim divovskim koracima; od ništa za samo nekoliko desetaka godina stvorilo se nešto, stvorilo se veliko. I taman kad smo stasali, kada je ono predratno vrijeme između ona dva velika svjetska rata, dva velika krvoprolića u Hercegovini bila zavidna izdavačka djelatnost došla je tragedija, gdje nismo samo nestali fizički, već nestali u svakom pogledu. Samo nas je vjera držala i spašavala. I tu je vjeru trebalo čuvati. Mislim da je u tom razdoblju na poseban način bio odlučujući element kršćanskoga života i kršćanske vjere bio Treći red sv. Franje. Sjećam se da su tada komunisti govorili: ‘Lako je nama s fratrima, njima možemo zaprijetiti, ne damo im dozvolu, ne damo im pasoš, ali šta ćemo s onim ženskim pasićarima, samo obuku crna odijela, opašu pasić. To je silna vjera naših trećara i trećarica. Ali vidite i ovo, prije 50 godina, samo je jedan posto tih trećara bio pismen, da je znao čitati i pisati, a evo večeras na ovoj književnoj večeri i članovi svjetovnog reda sv. Franje imaju svoj udio i njima zahvaljujem. Drago mi je što me zapalo kao duhovnog asistenta da prisustvujem ovom prvom koraku, prvoj književnoj večeri koju oni organiziraju. Neka riječi. koje će biti ovdje izgovorene, pročitane ili kazane budu poticaj daljega stvaralaštva. A ovo se može stvarati samo ako je, tu u srcu, duboka, čvrsta vjera. Neka se na njoj zida i neka na njoj niče novo pjesništvo i nova književna djela.“

Uslijedio je govorno – glazbeni dio gdje su sažetim životopisom i kratkim ulomkom predstavljeni hercegovački književni stvaratelji, fratri i časne sestre, te svjetovni franjevci. Čitana su djela: fra Lucijana Kordića, fra Petra Bakule, fra Blage Brkića, fra Janka Bubala, fra Jakova Bubala, s. Ancile – Marije Bubalo, s. Lidije Glavaš, fra Blage Karačića, fra Jerke Karačića, fra Vendelina Karačića, fra Predraga Kordića, fra Ratimira Kordića, fra Vencela Kosira, fra Franje Mabića, fra Ante Marića, fra Vlade Lončara, fra Umberta Lončara, fra Martina Mikulića, s. Natalije Branke Palac, fra Stanka Vasilja, fra Šimuna Šite Ćorića, fra Miljenka Stojića, fra Franje Milićevića, fra Gracijana Raspudića, fra Ive Sivrića, fra Mladena Rozića, fra Antonia Muse, Magdalene Vukoja, Vesne Mandić, Mande Pinjuh i fra Marina Karačića.

U programu su sudjelovali svjetovni franjevci, časne sestre i štovatelji sv. Franje: Mirela Lovrić, Gojko Jelić, Marija Ivanković, Antonija Galić, Miro Naletilić, Andrija Zeljko, s. Zorica Jurilj, Monika Buhač- Glavaš, Ivana Kujundžić Lujan, Matea Galić, Mirela Barbarić, Blanka Kraljević, Sanijela Matković, Ivona Nenadić, Željka Šaravanja, Vesna Mandić, a članovi širokobriješke Frame su otpjevali pjesme: fra Lucijana Kordića (Preko gora), fra Stanka Vasilja (Majci mira) i fra Marina Karačića ( Jedan od nas).

Književnoj večeri nazočilo je i nekoliko autora: fra Vendelin Karačič, s. Lidija Glavaš, Manda Pinjuh, Vesna Mandić, Magdalena Vukoja te veći broj ljubitelja lijepe riječi.

OFS Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska