Datum: 21. veljače 2013.

Podjeli s prijateljima

Korizmena duhovna obnova Hercegovačkog područnog bratstva

Dana 16. veljače u Mostaru u franjevačkom samostanu i crkvi sv. Petra i Pavla održana je korizmena duhovna obnova za članove Franjevačkog svjetovnog reda koju je organiziralo područno vijeće OFS-a u suradnji s mjesnim bratstvom Mostar. Na obnovi se okupilo oko 400 članova iz hercegovačkih bratstava (Tomislavgrad, Posušje, Drinovci, Gorica, Međugorje, Kočerin, Široki Brijeg, Čitluk, Humac, Mostar, Gradnići, Čerin). Predvoditelj ove obnove trebao je biti fra Ante Vučković, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, ali zbog zdravstvenih razloga je morao otkazati. Ulogu predvoditelja preuzeo je fra Josip Vlašić, područni duhovni asistent.

Susret smo započeli u 16.00 sati prigodnom pjesmom i molitvom nakon čega nas je pozdravila Marija Brekalo, područna ministra. Potom je fra Josip pozdravio sve prisutne i upoznao nas sa pomalo izmijenjenim programom. Nakon uvodnih riječi fra Josip je održao predavanje na temu „ Srce“. Započeo je Franjinom Molitvom pred raspelom koja glasi: Višnji i slavni Bože, rasvijetli tmine moga srca… Dotaknuo se ovog milosnog vremena i kako je svatko od nas pozvan povući se u pustinju svoga srca i tako se prepustiti Bogu. Predstavio je i Franjevačke izvore za koje kažemo da su franjevačka biblija i predstavljaju nepresušno vrelo za proučavanje i dublje otkrivanje franjevačke duhovnosti i karizme. Na kraju predavanja progovorio je i o mogućnosti zadobivanja potpunog oprosta, te nas uveo u sakrament ispovjedi – pokorničkim bogoslužjem.

Nakon predavanja fratri su se stavili na raspolaganje za svetu ispovijed. Potom je uslijedila krunica koju su predvodili braća i sestre iz Mostara. Sveto misno slavlje predvodio je fra Mate Dragičević uz koncelebraciju fra Josipa Vlašića, fra Daria Dodiga, fra Stanka Mabića i fra Mire Šege. U svojoj propovijedi dotaknuo se korizme i kušnji koje su pred nama. Baš kao i Isusa, vrag nas i danas kuša užitcima, vlašću i moći. Na kraju mise pozdravio nas je fra Iko Skoko, gvardijan mostarskog samostana, koji nam je poželio dobrodošlicu i uputio par poticajnih riječi za ustrajnost i odvažnost na našem franjevačkom putu.

Nakon svečane svete mise imali smo klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio fra Bože Milić, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Kroz cijelu duhovnu obnovu pratio nas je i pjevački zbor OFS-a Mostar kojem su se pridružili i framaši iz Mostara i sestre iz mjesnog bratstva Široki Brijeg.

Duhovnu obnovu smo završili bratskim druženjem u dvorani ispod zvonika uz zakusku koju je pripremilo mostarsko bratsvo. Tu smo imali mogućnost nabaviti Franjevačke izvore kao i drugu franjevačku literaturu te franjevačke krunice.

Božica Ivanković, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska