Datum: 28. listopada 2012.

Podjeli s prijateljima

Kraljeva Sutjeska: Dan Kraljice Katarine

Koncem listopada svjetovni franjevci na poseban način ožive sjećanje na svoju uzornu sestru, blaženu Kraljicu Katarinu, posljednju bosansku kraljicu, članicu Trećeg reda sv. Franje. Tako je bilo i ove godine. 28. listopada obilježen je dan Kraljice Katarine. Mnoštvo trećara iz cijele Bosne i Hercegovine hodočastilo je taj dan u Kraljevu Sutjesku. Iz Hercegovine su hodočastili članovi mjesnih bratstava iz Širokog Brijega, Kočerina, Humca i Mostara. Unatoč kišnom prohladnom vremenu, u ranim jutarnjim satima, još za mraka, autobusi su se iz kršne Hercegovine uputili prema Bosni ponosnoj.

Program u Kraljevoj Sutjesci je započeo u 10 sati. Dok se crkva pomalo popunjala, framaški bend Antonius iz Sarajeva predvodio je pjevanje duhovnih pjesama. Sve prisutne je najprije pozdravio fra Danijel Rajić, nacionalni duhovni asistent OFS-a, te je riječ dao Nives Kanevčev, nacionalnoj ministri. Ona je kroz 20-ak minuta govorila o identitetu svjetovnih franjevaca, njihovim aktivnostima, brojčanom stanju, te je posebno naglasila povezanost Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži. Nakon nacionalne ministre, Ivana Vidović je imala kratko svjedočanstvo o svom franjevačkom pozivu. Naime, nakon dugo godina provedenih u Frami, odlučila je svoj put nastaviti u bratstvu OFS-a. Nakon Ivaninog svjedočanstva izmolili smo krunicu božanskog milosrđa, a potom su sutješki framaši održali predivan recital o Kraljici Katarini.

Svečano euharistijsko slavlje, u zajedništvo sa 30-ak svećenika, predvodio je fojnički gvardijan fra Nikica Vujica. Crkva je bila pretijesna da primi sve vjernike, te ih je dosta moralo ostati ispred. Potaknut primjerom evanđeoskog slijepca Bartimeja, koji je pozvao i pustio Isusa u svoj život, fra Nikica je potaknuo vjernike da se ne boje to isto učiniti u svome životu. Možda to ponekad znači da ćemo ostati bez svoje „komocije“, ali to je jedini put za življenje vrednota Kristovog kraljevstva – rekao je fra Nikica.

Nakon euharistije, u samostanskom dvorištu održana je tradicionalna smotra folklora, a u to isto vrijeme Nacionalno vijeće OFS-a je održalo svoj redoviti sastanak.

OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska