Datum: 2. lipnja 2013.

Podjeli s prijateljima

Mostarski OFS hodočastio u Zadar

 U subotu, 1. 6. 2013. članovi mostarskog OFS-a uputili su se na svoje godišnje hodočašće. Ove godine to je bio Zadar. Na to hodočašće neki od njih su poveli i svoje prijatelje, rodbinu, djecu… Krenuli smo u ranim jutarnjim satima ispred crkve svetih Petra i Pavla u Mostaru. Kroz molitvu i pjesmu stigli smo na odredište. Tamo su nas radosno dočekali bračni par Ivana i Marko Perić, članovi zadarskog OFS-a, i odveli do katedrale sv. Stošije gdje smo imali priliku vidjeti sarkofag u kojem se čuvaju zemni ostaci sv. Stošije i sakristiju koja se još naziva i kapelom sv. Barbare i čiji podni mozaik s prikazom dva jelena datira iz 5. stoljeća. Nakon toga uputili smo se prema crkvi i samostanu sv. Frane gdje nas je dočekao provincijal fra Andrija Bilokapić i proveo nas kroz samu crkvu, sakristiju i muzej u kojem se čuvaju vrijedne umjetnine Riznice franjevačkog samostana. Fra Andrija nam je ispričao i kratku povijest i značaj crkve sv. Frane za hrvatski narod. U crkvi sv. Frane slavili smo i sv. Misu zajedno sa članovima zadarskog OFS-a. Domaćini su nas okrijepili i lijepim ručkom, nakon kojeg je slijedilo druženje uz pjesmu i razmjenu iskustava našeg i zadarskog OFS-a.

Iz crkve sv. Frane uputili smo prema benediktinskom samostanu sv. Marije koji posjeduje jednu od najvrijednijih crkvenih zbirki u Hrvatskoj, a kroz nju nas je provela jedna od sestara benediktinki. Također smo posjetili i crkvu sv. Šime na čijem se glavnom oltaru nalazi i škrinja sv. Šimuna Bogonosca, zadarskog sveca i zaštitnika, u kojoj se čuvaju njegovi posmrtni ostaci (neraspadnuto tijelo). Za ovu prigodu, župnik don Josip Lenkić je otvorio škrinju te smo imali priliku vidjeti i iskazati štovanje ovom svecu koji je Isusa držao u svome naručju.

Budući da je Zadar poznat po glasovitim morskim orguljama kratko smo uživali u njihovim zvucima, a u tom ritmu, u veseloj pjesmi uputili smo se prema našim kućama. Iako nas u Zadru nije dočekalo lijepo vrijeme, nije nam uspjelo pokvariti dojam koji smo stekli od, kako bi Zadrani rekli „lipog mista i još lipših ljudi“.

Kristina Primorac, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska