Datum: 12. travnja 2011.

Podjeli s prijateljima

Obnovljen grob svetog Franje Asiškog

Grob svetog Franje u Asizu (1181-1226) ponovno je otvoren za javnost, nakon što je šest tjedana renovirana kripta Donje bazilike sv. Franje. Predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco 9. travnja navečer slavio je misu s franjevcima samostana u Donjoj bazilici i potom blagoslovio kriptu. Od nedjelje 10. travnja svečev grob ponovno je dostupan hodočasnicima.

Kripta je od 25. veljače bila zatvorena za javnost. Glavni cilj restauratorskih radova bilo je čišćenje zidova i stropa. Iza oltara u kripti nalazi se grob sv. Franje, s kojega su također očišćeni tragovi cementa i ostaci od ranijih radova i popravaka.

Kripta je u svom sadašnjem obliku dograđena od 1925. do 1932. u neoromaničkom stilu, po nacrtima talijanskog arhitekta Uga Tarchija (1887-1978). Izgrađena je nakon otkrića dobro skrivene grobnice sv. Franje 1818. U kripti se nalaze i zemni ostaci četvorice njegovih drugova. Donja crkva sv. Franje dovršena je dvije godine nakon svečeve smrti, 1228. Tijelo sv. Franje je potom 25. svibnja 1230., četiri godine nakon njegove smrti, preneseno u novoizgrađenu crkvu. Od tada je Asiz veliko hodočasničko mjesto, a svake godine na grob sv. Franje u taj umbrijski grad u središnjoj Italiji hodočasti oko šest milijuna vjernika.

U kripti se također nalazi i poznata uljanica sv. Franje, zaštitnika Italije. Uljem je svake godine naizmjenično opskrbljuje jedna od 20 regija u zemlji, na svečev blagdan 4. listopada.

Asiz ove godine očekuje i pohod pape Benedikta XVI. te predstavnika svjetskih religija, na Svjetski dan molitve za mir, 27. listopada, poznatim kao "Duh Asiza".

www.ika.hr

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska