Datum: 30. studenoga 2023.

Podjeli s prijateljima

Obred trajnih i privremenih zavjeta u bratstvu OFS-a Mostar

Na svetkovinu Isusa Krista – Kralja svega stvorenja, u Dan Gospodnji 26. studenog 2023. godine, na večernjoj misi, održan je obred trajnog i privremenog zavjetovanja u bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda Mostar. Misno slavlje je predvodio fra Ante Kelava, mjesni duhovni asistent OFS-a Mostar, a krunicu prije mise su predmolili framaši Frame Mostar. Članovi bratstva su dostojanstveno i svečano sudjelovali u procesiji noseći svijeće, koje su postavljene ispred oltara. Sjaj svijeća je obasjavao geslo izabrano od strane zavjetovanika, koje je glasilo: ”A povrh svega – ljubav!”. Ljubav je gorila i u srcima trećara koji su, privremeno ili trajno, dali zavjete življenja Evanđelja po primjeru i riječima sv. Franje Asiškog, prema Pravilu Franjevačkog svjetovnog reda. Privremene zavjete, po prvi put, dale su sestre Antonija Nikolić, Mija Roso i Nikolina Zovko, a trajne zavjete braća Nikola Krstičević i Pero Brkić, te sestra Marija Brkić. Zavjete je u ime bratstva primila sestra Antonela Pehar, ministra, a u ime Crkve, zavjete je potvrdio duhovni asistent fra Ante Kelava. Ulogu svjedoka vršile su sestre Maja Božić i Ivana Lovrić. Novozavjetovani članovi bratstva su sudjelovali u čitanju i prinosu darova, a zbor mladih je uveličao ovo slavlje svojim skladnim pjevanjem i prigodnim franjevačkim pjesmama.
Duhovni asistent nas je u homiliji pozvao da u svakodnevnom životu budemo vjerni Kristu, a kršćanskim životom budemo na radost i pomoć našim bližnjima koji u svom srcu nose Krista. Na kraju je puku više približio što zavjetovanje znači, rad i način života FSR-a te odnos Crkve prema FSR-u. Također je pozvao sve one koji u svom srcu osjećaju poziv za bratskim življenjem po našem Pravilu, da se pridruže bratstvu. Nakon mise, uslijedilo je prigodno druženje. Među članovima FSR-a osjećala se posebna radost i povezanost po Duhu Svetom, a zavjeti su cijelom bratstvu unijeli svježinu i novi polet. Stariji članovi bratstva dočekuju nove, mlade članove širom otvorenih ruku i radosna srca, a mlađi članovi svakodnevno uče od onih starijih. Bogu hvala!
Našoj braći i sestrama želimo mir i ustrajnost u življenju zavjeta, a cijelom bratstvu obilje blagoslova. Ne zaboravimo svakodnevno stavljati Boga na prvo mjesto, jer ”povrh svega – ljubav”! A Bog je Ljubav: ostanimo u toj Ljubavi! Mir i dobro.

Marija Brkić, OFS Mostar
fotografija Miro Pehar, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska