Datum: 10. veljače 2012.

Podjeli s prijateljima

Održan 1. nacionalni seminar za voditelje formacije u Frami

U Međugorju u franjevačkoj kući susreta Domus pacis od 3. do 5. tj. do 9. veljače održan je 1. nacionalni seminar za voditelje formacije u Frami. Misao vodilja cijelog susreta, kojeg je organiziralo nacionalno povjerenstvo za formaciju, bila je Duhom svetim pozvani, svetim Franjom vođeni. Na seminaru je umjesto prijavljenih preko 60 sudjelovalo 37 sudionika. Vremenske (ne)prilike učinile su svoje! Bili su prisutni framaši iz sljedećih mjesnih bratstava: Brestovsko, Bučići, Busovača, Čerin, Čitluk, Fojnica, Gornja Dubica, Kiseljak, Kočerin, Kreševo, Lepenica, Međugorje, Mostar, Nova Bila, Posušje, Posuški Gradac, Sarajevo, Sivša, Široki Brijeg, Uskoplje, Visoko i Vitez. Uz nacionalnog duhovnog asistenta fra Josipa Vlašića, na seminaru je sudjelovao i fra Marijo Jurković, duhovni asistent Frame Sivša.

Za vrijeme seminara održana su tri predavanja. Prvo predavanje s temom Frama – tko, što, zašto? u petak, prvog dana susreta, održala je Josipa Vukoja, nacionalna predsjednica Frame. Drugo predavanje trebala je u subotu jutro održati Ana Fruk, međunarodna predsjednica Frame. No, kako su bile prekinute prometne veze sa Zagrebom, u posljednji trenutak je otkazala svoj dolazak na seminar, ali je svoje predavanje poslala elektronskim putem. Tanja Meljančić, nacionalna povjerenica za formaciju i predsjednica Frame Bosna Srebrena, predstavila je njezino predavanje koje je bilo naslovljeno Što je formacija i tko je voditelj formacije? Razdoblja formacije. Nakon oba predavanja uslijedio je rad po grupama sa završnim plenumom tj. raspravom. Treće predavanje nosilo je naslov Ljudska, kršćanska i franjevačka dimenzija formacije u Frami, a održao ga je fra Josip Vlašić. Predavanje i popodnevni subotnji susret održani su u Majčinom selu pa su nakon predavanja sudionici seminara svoje vrijeme podijelili sa štićenicima dječjeg sela i momcima iz kuće Milosrdni otac, u kojoj se liječe ovisnici. Taj dan svetu misu je predvodio fra Marijo Jurković.

Nedjelja, 5. veljače, je trebala biti zadnji dan susreta i posljednje predavanje s temom Živjeti u duhu bratstva trebala je održati Ivana Vidović, iz FSR-a i Frame Sarajevo. Međutim, unatoč mnogim nastojanjima Ivana se nije uspjela „probiti“ iz Sarajeva do Hercegovine. Također, većina sudionika seminara nije se uspjela u nedjelju vratiti svojim kućama. U Međugorju su ostali do četvrtka. Sve te dodatne dane sudionici su trebali sami kuhati i brinuti se za organiziranje života u tim izvanrednim prilikama. U jednom trenutku ostali su i bez vode. Uz mladenačku vedrinu, vrijeme je ispunjeno molitvom, biblijskim meditacijama, euharistijskim klanjanjima, radnim akcijama, potragom za živežnim namirnicama, pripremanjima obroka. liječenjem bolesnih, sudjelovanjem u večernjem molitvenom programu u župnoj crkvi, radosnim, rasplesanim i raspjevanim susretom s međugorskim framašima, posjetom zajednici Cenacolo, filmskim večerima, društvenim igrama itd. Neplanirano se 1. nacionalni seminar za voditelje formacije umjesto tri dana održavao kroz sedam dana. Iskustvo veliko i izazovno. Svatko od sudionika sigurno će ga dugo pamtiti!

I. Rajič

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska