Datum: 22. lipnja 2020.

Podjeli s prijateljima

Održan izborni kapitul Hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Redoviti i izborni kapitul Hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda, koji se zbog situacije s korona virusom nije održao u ožujku, održan je u subotu 20. lipnja 2020. Kapitul se održao u Međugorju, u prostorijama Radiopostaje Mir Međugorje, u nešto drugačijem obliku nego je to uobičajno. 

Na kapitulu su sudjelovali članovi područnog vijeća, ministri i delegati mjesnih bratstava te predstavnici područnog vijeća Frame. Ukupno 41 sudionik. Nakon molitve i uvodnih pozdrava uslijedila su izvješća područnih vijećnika a zatim i rasprava o izvješćima.

Kao i do sada jedna od osnovnih tema razgovora bila je kako potaknuti framaše koji izlaze iz Frame da razmisle o ulasku u Franjevački svjetovni red. Dosta se razgovaralo i o formaciji u našim mjesnim bratstvima i nekim tekućim i tehničkim stvarima vezanima za živote bratstava te kako područno vijeće može u tome pomoći mjesnim bratstvima. Sudionici kapitula složili su se da će mjesnim bratstvima zasigurno biti od koristi povremeni susreti učitelja formacije kao i susreti prestavnika Frame i povjerenika za Framu u mjesnim bratstvima, koji su već ranije održani i pokazalo se da treba nastaviti s organizacijom istih. 

Prijepodnevni program završen je izglasavanjem smjernica kapitula, predajom službi područnih vijećnika i zajedničkim ručkom svih sudionika kapitula. 

U popodnevnom dijelu programa kapitula nakon krunice Božanskom Milosrđu, poticajno predavanje održao je područni i nacionalni duhovni asistent OFS-a fra Dane Karačić koji je govorio o značenju održavanja kapitula i načinu na koji braća trebaju birati starješine, odnosno ministra i vijećnike. 

Izbornim dijelom kapitula predsjedali su Ivan Šekelja, nacionalni doministar i fra Dane Karačić, nacionalni duhovni asistent. Tajnica kapitula bila je Josipa Vukoja a pomoćnici i brojači glasova framaši Mario Pehar, Ivana Milićević i Ana-Marija Nuić.

Izbor se održao prema Obredniku OFS-a a na službe u područnom vijeću izabrani su:
Marijana Barbarić (OFS Čerin) – ministra
Josip Primorac (OFS Čitluk) – doministar
Marija Krešić (OFS Mostar) – učiteljica formacije
Mirjana Ćavar (OFS Široki Brijeg) – tajnica
Renata Čuvalo (OFS Vitina) – rizničarka
Kristijan Primorac (OFS Humac) – povjerenik za Framu. 

Nakon izbora područnih vijećnika pristupilo se izboru 7 delegata za sudjelovanje na Nacionalnom kapitulu a zatim su novoizabrani vijećnici uvedeni u službu. Kapitul je završen sudjelovanjem na večernjem molitvenom programu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova. 

Neka novoizabrano vijeće prati Božji blagoslov po zagovoru sv. Franje da povjerenu službu obnašaju odgovorno, savjesno i radosno. 

 Josipa Vukoja, OFS Kočerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska