Datum: 16. veljače 2012.

Podjeli s prijateljima

Održan VI. nacionalni tečaj za asistente FSR-a i Frame

 Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži u Hrvatskoj te nacionalni asistenti FSR-a i Frame u Bosni i Hercegovini organizirali su u Samoboru u kući susreta Tabor od 14. do 16. veljače 2012. VI. nacionalni tečaj za duhovne asistente na temu „Elementi komunikacije u asistenciji FSR-u i Frami“.

Tečaj je započeo u utorak 14. veljače 2012. godine u 16.00 sati molitvom Srednjeg časa. Nakon molitve nacionalni asistent FSR-a fra Augustin Kordić, uveo je u rad tečaja podsjećajući na teme i sadržaj dosadašnjih tečajeva. Na početku tečaja pozdrave su uputili fra Željko Železnjak, OFM, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Zvonimir Brusač, TOR, u ime nacionalnih duhovnih asistenata, zahvaljujući na odazivu i želeći blagoslovljen rad, fra Ivan Matić, u ime generalnih duhovnih asistenata, podsjećajući na 800. obljetnicu dolaska sv. Franje u naše krajeve i na 800. obljetnicu Reda sv. Klare, fra Josip Vlašić, nacionalni duhovni asistent Frame u Bosni i Hercegovini, izražavajući radost zbog sudjelovanja na tečaju i očitujući želju da braća u Bosni i Hercegovini ponovno budu domaćini ovog tečaja. Naime, II. nacionalni tečaj održan je u Jajcu.

Na Tečaju je sudjelovalo oko 40 asistenata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i jedan asistent iz Slovenije. Iz naše Provincije sudjelovali su fra Mirko Bagarić, fra Ljubo Kurtović, fra Mladen Sesar, fra Mario Knezović, fra Slaven Brekalo, fra Tihomir Bazina, fra Branimir Novokmet i fra Josip Vlašić.

Uvodno predavanje održali su fra Ivan Matić i Ana Fruk, član Predsjedništva Međunarodnog vijeća FSR-a u ispred Franjevačke mladeži. Fra Ivan Matić je predstavio zaključke XIII. Generalnog kapitula FSR-a koji je održan u Brazilu u listopadu prošle godine. Naglasio je i objasnio pet prioriteta Kapitula: formacija, komunikacija, Franjevačka mladež, prisutnost u svijetu, nacionalna bratstva u nastajanju. Ana Fruk je predstavila dokument Međunarodnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda (MVOFS) „Smjernice za bratsku animaciju“. Dokument je upućen bratskim animatorima FSR-a kao i vijećima bratstava FSR-a i Frame. Nakon njihovih izlaganja uslijedio je rad u skupinama, izvješća o tom radu i osvrt na predavanja.

Tema drugog dana u srijedu 15. veljače bila je „Elementi komunikacije u asistenciji FSR-a i Frame“. Rad na tu temu vodio je fra Vlatko Badurina, TOR, magistar psihologije, koji je u svojim predavanjima obradio tri bitna elementa komunikacije sa stajališta psihologije i duhovnosti: umijeće slušanja, empatija i povratna informacija. U okviru obrađivanja teme bilo je i nekoliko praktičnih vježbi u kojima su sudionici, u malim skupinama, iskusili vjerodostojnost elemenata komunikacije koji su bili prikazani.

Trećega dana predavanje je održao fra Ivan Matić, generalni asistent FSR-a i Frame, na temu "20 godina Franjevačke mladeži – iskustvo evangelizacije mladih“. Govorio je o približavanju evanđelja mladima te kako se evanđelje živi u bratstvu Frame. Nakon predavanja nastavio se susret u kojem se govorilo o iskustvima u radu s Framom kod nas i u svijetu.

I ovaj, VI. tečaj, pokazao je interes i potrebu sudionika da se nastavi s ovim oblikom formacije. Susret duhovnih asistenata FSR-a i Frame završio je osvrtom na tečaj, predlaganjem tema za sljedeće tečajeve i euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Ivan Matić, generalni duhovni asistent FSR-a.

www.ika.hr i fJV

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska