Datum: 26. kolovoza 2015.

Podjeli s prijateljima

Održana 10. područna duhovna obnova za članove Franjevačkog svjetovnog reda

Područno vijeće Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) Hercegovine, u suradnji s mjesnim bratstvom OFS Gorica organiziralo je u utorak 25. kolovoza 2015., na svetkovinu sv. Ljudevita suzaštitnika Franjevačkog svjetovnog reda, duhovnu obnovu za sve svjetovne franjevce.

Duhovna obnova održana je u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u župi Gorica Sovići a sudjelovalo je preko 400 svjetovnih franjevaca – trećara, kao i brojni župljani ove župe. Sudjelovalo je 10 bratstava koja su kanonski oblikovana (Široki Brijeg, Mostar, Čitluk, Međugorje, Čerin, Kočerin, Posušje, Drinovci, Humac, te domaćini iz Gorice) i dva bratstva koja su u osnivanju, a to su Vitina i Posuški Gradac.

Na samom početku programa s par prigodnih riječi obratio se župnik župe Gorica Sovići, fra Stipe Marković, koji je pozdravio sve prisutne, a nakon njega i područni duhovni asistent fra Ljubo Kurtović, koji je također pozdravio sve i izmolio Zaziv Duha Svetoga.

Nakon njih prisutnima se obratila područna ministra Ankica Zelenika. – Upućujem riječi zahvale domaćinima, bratstvu Gorica, koji su srdačno prihvatili poziv područnog vijeća da budu domaćini ove duhovne obnove. Pozdrav upućujem i ovdje nazočnoj nacionalnoj ministri Matei Galić. Posebno se zahvaljujem fra Josipu Vlašiću, Mariji Brekalo – Brnadić i prošlom područnom vijeću koji su započeli s ovim obnovama, kao i svima onima koji su pomogli u organizaciji dosadašnjih ovakvih događaja, jer je ovo već deseta duhovna obnova koja svaki put daje bogat i obilan plod, kazala je Ankica.

Nakon pozdravnog uvoda uslijedio je predavanje fra Sretana Ćurčića na temu: „Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!“ – Zavjetovali ste se na evanđeoski život. Nemojte strahovati što će biti sutra, nego prepustite svoju budućnost Bogu. Neka se Bog za to sekira. Nemojte očajavati na svoj život, jer uvijek se pruža prilika na novi početak. U sebi nemojte držati zavist, srdžbu, ljubomoru… samo ćete sebi naškoditi. U čovjeku pokušavajte gledati dobro, jer u svakom čovjeku ima neka klica dobra samo je treba pronaći. Ako u čovjeku ne možete pronaći dobro, ili ako ne možete materijalno pomoći onda se pomolite za njega. Imaš neku tešku bolest, ako si obolio i teško se nosiš s tim, možda je to baš milosni trenutak. Možda te tada Bog baš želi kušati kako bi osnažio svoju vjeru, možda je to prilika za kraljevstvo nebesko. Čeznite svaki dan i tražite mir srca. Vjerojatno svi znate da je naš serafski otac, sv. Franjo napisao 28 opomena. Više od 15 opomena počinje s riječju blago, blago onome… Njegove su opomena duboke te pogađa svakog od nas i svatko se može pronaći, istaknuo je fra Sretan.

Duhovna obnova nastavljena je molitvom krunice, pristupanjem sakramentu ispovijedi i sv. misom koju je predvodio fra Sretan Ćurčić uz koncelebraciju devet svećenika. Krunicu su predmolili članovi OFS-a Gorica, a svojim pjevanjem dodatno uveličali članovi glazbene sekcije Frame Gorica – Sovići. Župni zbor župe Gorica – Sovići obogatio je pjevanjem sv. misu. Misna čitanja čitali su članovi bratstva iz Gorice a molitvu vjernika članovi područnog vijeća OFS-a.

Ova predivna večer uistinu je završila na najbolji mogući način – klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Kroz klanjanje Isus nas poziva da budemo svjedoci Evanđelja u ovom nemirnom svijetu. Mnogi su kroz ovo klanjanje stupili u dijalog s Bogom te izišli ohrabreni, promijenjeni i ojačani.

Ministra OFS Gorica, Milena Bošnjak, zahvalila se svim bratstvima, trećarima i njihovim duhovnim asistentima koji su došli na ovu duhovnu obnovu. Riječi hvale uputila je predavaču i predmolitelju misnog slavlja fra Sretanu, kao i svim ljudima koji su pomogli da na najljepši mogući način ugoste u Goricu veliki broj svjetovnih franjevaca.

Radost i vedri franjevački duh koji se među okupljenima osjećao već pri samom dolasku nastavio se bratskim druženjem i zajedništvu uz bogatu zakusku.

Područno vijeće OFS-a Hercegovine u suradnji s mjesnim bratstvima dva puta godišnje organizira područne duhovne obnove. Jedna se održava na svetkovinu sv. Ljudevita, a druga prve subote u Korizmi. Ove duhovne obnove prilika su i za susret braće i sestara iz cijele Hercegovine i produbljivanje bratskih i prijateljskih odnosa.

Tekst i fotografije: Toni Iličić, OFS Gorica

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska