Datum: 29. svibnja 2013.

Podjeli s prijateljima

OFS tribina: Povratak Ocu

Osma u nizu tribina koje mostarsko bratstvo OFS-a organizira povodom Godine vjere održana je 27. svibnja 2013. godine u dvorani franjevačkoga samostana u Mostaru. Na tribini pod nazivom „Povratak Ocu“ ugostili smo fra Svetozara Kraljevića, upravitelja zajednice „Milosrdni Otac“ u Međugorju, te dvojicu mladića koji su na rehabilitaciji u toj zajednici. Zajednica je počela s radom 1999. godine i bavi se različitim vrstama ovisnosti kao što su ovisnost o drogi, alkoholu, kockanju, igrama na sreću, internetu i sl.

U uvodnom dijelu fra Svetozar je govorio o čimbenicima koji dovode do ovisnosti, o pogrešnim i ispravnim postupcima roditelja ovisnika, te je prisutnima pobliže opisao način života u zajednici, istaknuvši da se u njoj jednostavno živi jednim normalnim životom rada, molitve i razgovora. Po ulasku u zajednicu svaki mladić dobije svoga „anđela čuvara“ (mladića koji je već duže vrijeme u zajednici), koji ga prati, razgovara s njim i pomaže mu da se prilagodi novom načinu života u zajednici.

Nakon fra Svetozarovog izlaganja uslijedila su iskrena i otvorena životna svjedočanstva dvojice mladića iz zajednice, Danijela i Dražena. Danijel je bio ovisnik o drogama, a Dražen o kockanju. Oba mladića prošla su težak životni put ovisnosti, a izlaz i novi smisao života pronašli su u zajednici „Milosrdni Otac“ u kojoj se suočavaju s istinom o sebi, uče prihvaćati sebe i druge, žrtvovati se i pomagati jedni drugima. Na taj način pripremaju se za novi život izvan zajednice u kojemu primjenjuju sve ono što su u njoj naučili. Prisutne je oduševila iskrenost ovih mladića i njihova spremnost da svojim svjedočanstvom pomognu drugima i ukažu na opasnosti koje vrebaju u suvremenom društvu.

Na kraju su svi prisutni imali mogućnost postavljanja pitanja gostima, a susret je završen molitvom.

Ana Marić, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska