Datum: 1. travnja 2015.

Podjeli s prijateljima

Pjevanje Gospinog plača u župi Čerin

Članovi Franjevačkog svjetovnog reda mjesnog bratstva Čerin, u utorak 31. ožujka 2015. nakon večernje svete mise i pobožnosti sv. Anti, organizirali su pjevanje Gospinog plača. Namjera je bila da se oživi ovaj stari i pomalo zaboravljeni običaj.

Voditeljica programa je bila Marina Barbarić koja je u svojoj uvodnoj najavi pojasnila vrste i podrijetlo Gospinog plača, a ministranti su cijelom puku podijelili kopije Gospinog plača kako bi svi mogli pratiti i sudjelovati u pjevanju. Voditeljica je zamolila puk da ne plješće budući da se nalazimo u Velikom tjednu nego da sudionike podrži svojim pjevanjem.

Nastupile su četiri pjevačke skupine i to: pjevačka skupina iz Dojnje Blatnice, skupina iz Dojnjeg Velikog Ograđenika, skupina mladih djevojaka iz Dojnjeg Malog Ograđenika i Dragićine, te pjevačka skupina članova Franjevačkog svjetovnog reda Čerin. Prve dvije skupine su pjevale stare napjeve Gospinog plača, koji su se nekada davno pjevali u našem kraju i već su priličito zaboravljeni. Jedna od tih skupina je prije 3 godine predstavljala našu župu na Festivalu Gospina plača u Posušju. Skupina mladih djevojaka je izvela Gospin plač u nešto modernijoj i suvremenijoj verziji, te izazvala oduševljenje puka jer mladi naraštji njeguju i čuvaju tradiciju. Skupina Trećara je izvela Gospin plač u najpoznatijoj verziji koja je u našoj župi najraširenija, te je čitav puk pjevao s njima. Nakon toga su sve skupine zajedno otpjevale posljednju stranicu Gospinog plača, a s njima zajedno je pjevao i čitavi puk.

Voditeljica se na kraju zahvalila svim sudionicima, te svima onima koji su došli i podržali ovaj susret. Posebne zahvale su upućene Franjevačkom svjetovnom redu, mjesnom bratstvu Čerin koji su bili glavni inicijatori i organizatori ovog pjevačkog susreta te sve nazočne pozdravila našim franjevačkim pozdravom Mir i dobro!

Marijana Barbarić, OFS Čerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska