Datum: 30. siječnja 2012.

Podjeli s prijateljima

Plenarna sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u RH i BiH

Sudjelovali su provincijali i provincijalke svih franjevačkih zajednica na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nacionalni ministri FSR-a, nacionalni duhovni asistenti FRAME, kao i pročelnici povjerenstva koji djeluju pri Vijeću

Zagreb, (IKA) – U samostanu Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu – Dubrava od 27.-28. siječnja održana je Plenarna sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Sjednicu je otvorio i njome predsjedao dr. fra Ivan Sesar, predsjednik VFZ-a i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Sudjelovali su provincijali i provincijalke svih franjevačkih zajednica na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nacionalni ministri FSR-a, nacionalni duhovni asistenti FRAME, kao i pročelnici povjerenstva koji djeluju pri Vijeću.

Na sjednici su podnesena godišnja izvješća, prema kojima je napravljen zajednički osvrt na prethodnu godinu te zacrtan daljnji plan rada. O djelovanju Franjevačkog svjetovnog reda u Hrvatskoj govorio je nacionalni ministar br. Stjepan Kelčić, a o Franjevačkom svjetovnom redu u BiH nacionalna ministra s. Nives Kanevčev. Godišnje izvješće o radu Franjevačke mladeži (FRAMA) u Hrvatskoj podnio je nacionalni duhovni asistent fra Milan Krišto, a o djelovanju Franjevačke mladeži u BiH nacionalni duhovni asistent fra Josip Vlašić. Također je podneseno godišnje izvješće s. Antice-Nade Čepulić, glavne urednice lista Franjevačkih zajednica "Brat Franjo". Uslijedilo je izvješće Povjerenstva za studijsku i izdavačku djelatnost pročelnika fra Ivana Ševe, izvješće Povjerenstva za "Zlatnu harfu" pročelnika fra Petra Antuna Kinderića te godišnje izvješće ravnatelja Franjevačkog Instituta za kulturu mira sa sjedištem u Splitu fra Mije Džolana. Godišnje blagajničko izvješće podnio je tajnik i blagajnik VFZ-a Anto Matković.

Članovi VFZ-a analizirani su ostvarene projekte u prethodnoj godini od kojih je posebno istaknuta proslava 25. obljetnice U Duhu Asiza. Povod za ovaj projekt bila je 25. obljetnica molitvenog susreta za mir Ivana Pavla II i predstavnika svjetskih religija u Asizu, 1986. godine.
Predočeno je izvješće fra Pere Vrebca, koordinatora za izdavanje "Franjevačkih izvora". Znakovito je da će ovo veliko i važno djelo ugledati svjetlo dana upravo u godini kada cjelokupna franjevačka obitelj obilježava jubilarnu 800. godinu Sv. Klare Asiške te jubilarnu 800. godinu dolaska Sv. Franje Asiškoga u naše krajeve.

U zacrtavanju planova za rad u narednoj godini veliku pozornost Vijeće je dalo upravo obilježavanju spomenutih jubilejâ. O samoj organizaciji i načinu proslave 800. obljetnice dolaska Sv. Franje Asiškoga u naše krajeve članovi VFZ dogovorit će na izvanrednoj sjednici koja će se održati 20. veljače 2012. u Splitu.

http://www.ika.hr

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska