Datum: 10. kolovoza 2012.

Podjeli s prijateljima

„Početak svijeta boljega“

Bdijenje za Gospu od Anđela u Posušju

 

„Sve vas želim poslati u raj“ tim je riječima sveti Franjo Asiški vjernicima okupljenim u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. godine objavio da je izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, pokaju se za svoje grijehe i ispovjede ih. Kako se to dogodilo? Jedne noći 1216. godine, Franjo se probudio i osjetio snažan poticaj da uđe u kapelicu Porcijunkulu i da se pomoli. Dok se tako molio, ukazali su mu se Gospodin i Njegova Majka. Priupitali su ga što želi. Misleći na druge i uviđajući vlastitu griješnost, Franjo reče: “O Bože, iako sam veliki grješnik, zaklinjem te, udijeli potpuni oprost svih grijeha svim posjetiteljima ove crkve koji se pokaju i ispovjede svoje grijehe.” Gospodin je odgovorio: „Franjo, puno tražiš, ali zaslužuješ velike stvari pa ćeš ih i imati.” Gospodin je darovao oprost te ga papa Honorije III odobrio. Izvorno je oprost pripadao samo Porcijunkuli. Međutim, daljnji pape su proširivali popis crkava u kojima se mogao taj oprost dobiti tako da se danas ta posebna milost može zadobiti u svim franjevačkim crkvama na blagdan Gospe od Anđela.

Potaknuti riječima našeg svetog oca Franje, u želji da obilježimo i uveličamo dan Porcijunkule, vođeni idejom da što više vjernika naše župe dobije priliku da upozna i dobije Porcijunkulski oprost, mi posuški svjetovni franjevci odlučili smo da na uočnicu svetkovine Gospe od Anđela 1. kolovoza 2012. organiziramo bdijenje kao pripremu za sakrament pomirenja i dobivanje potpunog oprosta. Prethodno smo na nedjeljnim svetim misama kratko upoznali vjernike o Porcijunkulskom oprostu i pozvali ih da nam se pridruže. Bili smo zbilja radosni vidjevši da nam se pridružilo oko tristotinjak vjernika. Za bdijenje smo koristili tekst fra Kristijana Stipanovića održano u crkvi svetog Franje u Imotskom. Sastojalo se od klanjanja pred Presvetim sa prigodnim psalmima, molitvama i zahvalama koje su nas poticale da uronimo u sebe, preispitamo svoje srce, sav svoj život i potpuno se predamo Gospodinu. Pomno odabrani odlomci iz Evanđelja, misli i odlomci iz života svetog Franje i poticajne riječi za razmišljanje sve su nas oduševili. Predvoditelj bdijenja bio je naš duhovni asistent fra Marko Dragićević, a tekstove su meditativno čitale naše sestre Mirjana Bakula i Vinka Koštro. U stankama između dva čitanje orila se pjesma koju je svojim prekasnim glasom predvodila naša župljanka Željka Grubišić.

Sve je trajalo oko sat i pol. Nakon bdijenja osjećao se uzvišeni mir i ushit u našim srcima, a u razgovoru smo mogli iščitati želju za ponovnim susretom. Doživjeli smo jedno novo iskustvo molitve, zajedništva i susreta sa braćom i Presvetim. Na sam blagdan Gospe od Anđela, mnogi vjernici su se željeli ispovjediti pa su redovi ispred ispovjedaonice na misama bili dugi, a mi svjetovni franjevci sretni da smo pridonijeli „Početku svijeta boljega“.

Tekst za bdijenje možete preuzeti klikom ovdje.

Ana Bago – FSR Posušje

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska