Datum: 25. listopada 2017.

Podjeli s prijateljima

Radostan susret mjesnih bratstava OFS-a Mostar i Čitluk

Susret mjesnog bratstva OFS-a Mostar u ponedjeljak, 23. listopada 2017., bio je poseban. Naime, u pohod su nam došla braća i sestre iz mjesnog bratstva Čitluk.

Lijepi običaj pohoda drugim bratstvima se pomalo izgubio, pa je ovo jedan korak vraćanja na međusobna upoznavanja i druženja.

Poslije zajedničke molitve Časoslova uslijedilo je kratko razmatranje našeg duhovnog asistenta fra Bože Milića na temu: „Voljeti mračne i svijetle strane sebe“

Podsjetivši nas na Matejevo evanđelje gdje Isus donosi prispodobu o sijaču, o pšenici i kukolju (Mt 13) fra Bože je istaknuo da je naš život tlo na kojem se osim posijane pšenice nalazi i kukolj. Isus nam kaže da pustimo oboje da raste do žetve. Ako odrastetmo brineći što je pšenica, a što kukolj u našem životu i krenemo plijeviti i čupati, vjerojatno ćemo promašiti bit. Radi se o tome da puštamo ego da vlada i u ime svetosti tražimo savršenost koju smo si sami definirali.

U nama se nalazi naš ego kojeg trebamo obuzdati, trebamo održati granice. Granice o prihvatljivom ali i neprihvatljivom dijelu sebe. Ego želi sve tzv. loše misli i osjećaje te sve drugo što ne bismo smjeli imati (a svi imamo) držati pod kontrolom. Glavni razlog zašto ljudsko biće ne poznaje samog sebe je taj što se skriva od svog sjenovitog svijeta. Moramo prihvatiti sebe onakve kakvi jesno sa svim našim manama pa i onda kada smo odbačeni, poniženi…Isus je to rekao: “Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je vaša plaća na nebesima! (Mt 11)

Naučite prihvatiti sebe. Budite progonjeni, ali sretni.

Poslije lijepog razmatranja našeg fra Bože Milića, uslijedilo je kratko predstavljanje našeg bratstva i rada našoj braći i sestrama iz Čitluka.

Ministar Franjevačkog svjetovnog reda Čitluk nije bio rječit, a razlog je jednostavan. Želio je i pozvao nas, ali i ostala bratstva, da dođemo jedni drugima na zajedništvo.

Neka zaživi ovaj lijepi običaj u svim bratstvima u cilju zajedništva i međusobnog upoznavanja.

Poslije susreta ostali smo svi u zajedničkom druženje uz čašicu razgovora.

Emilio Perić, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska