Datum: 5. studenoga 2012.

Podjeli s prijateljima

Seminar trajne formacije: “Suukopani i suuskrsli s Kristom”

Četrdesetak članova Franjevačkoga svjetovnog reda iz BiH sudjelovalo je na seminaru trajne formacije u OFS-u održanom od 2. do 4. studenog 2012. u kući molitve Domus pacis u Međugorju. Seminar pod nazivom „Suukopani i suuskrsli s Kristom“ organiziralo je Hercegovačko područno bratstvo, a voditelj seminara bio je Benedetto Lino, član Predsjedništva Međunarodnog vijeća OFS-a.

U večernjim satima prvoga dana seminara, nakon molitve i večere, okupili smo se u kapelici gdje su nas uvodnim riječima pozdravili: nacionalna ministra OFS-a BiH Nives Kanevčev, ministra Hercegovačkog područnog bratstva Marija Brekalo, nacionalni duhovni asistent fra Danijel Rajić, te duhovni asistent Hercegovačkog područnog bratstva fra Josip Vlašić. Potom nam se ukratko predstavio i uvodnim razmišljanjem obratio naš brat Benedetto Lino iz Italije.

Drugi dan seminara bio je većim dijelom posvećen Benedettovim predavanjima. U prijepodnevnim satima, nakon Jutarnje molitve iz Časoslova, Benedetto nam je u svome predavanju govorio o identitetu svjetovnih franjevaca, o našoj karizmi i misiji, te o zavjetima u Franjevačkome svjetovnom redu. Najprije nas je pobliže upoznao s povijesnim okolnostima u kojima je živio i djelovao sv. Franjo kako bismo bolje shvatili kakva je bila njegova uloga u Crkvi i što je bilo revolucionarno u njegovom djelovanju. Sv. Franjo je pokrenuo apostolski oblik života i njegovim djelovanjem Crkva je obogaćena trima franjevačkim redovima, a on je samo želio obratiti sebe. U nastavku je Benedetto govorio o zavjetima svjetovnog franjevca obrazlažući pojedine dijelove obrasca zavjetovanja, a to je bio istinski poticaj na razmišljanje o ljepoti, dubini i širini franjevačkoga poziva. Podsjetio nas je i na važnost proučavanja Pravila i Generalnih konstitucija OFS-a u procesu oblikovanja identiteta svjetovnog franjevca. U popodnevnim satima imali smo priliku slušati Benedettovo predavanje o kršćanskoj i franjevačkoj formaciji. Istaknuo je da je središte formacije susret sa živom osobom Isusa Krista, čiji način življenja trebamo preuzeti. Nismo pozvani slijediti sv. Franju, nego slijediti Krista poput sv. Franje. Kroz doista bogatu Benedettovu pouku o formaciji postalo je jasno da formacija u Franjevačkome svjetovnom redu nije puko prenošenje informacija, već prenošenje iskustva života, vjere i ljepote našega poziva. Sudionici seminara su sudjelovali u večernjem euharistijskom slavlju u crkvi sv. Jakova u Međugorju, a potom svoje zajedništvo nastavili u Kući mira (Domus pacis) gdje smo igrajući kviz znanja, uz smijeh i pozitivni natjecateljski duh, provjerili svoje poznavanje života Crkve i sv. Franje.

Posljednji dan seminara, nedjelju, započeli smo Jutarnjom molitvom iz Časoslova, a zatim smo se podijeljeni u skupine osvrnuli na predavanja brata Benedetta, međusobno dijelili svoja zapažanja, razgovarali o stanju u svojim mjesnim bratstvima, te nastojali osmisliti konkretne ideje koje bismo mogli provesti u našim bratstvima. Benedetto se posebno osvrnuo na izlaganje svake pojedine skupine i pomogao nam svojim bratskim savjetima i odgovorima na pitanja koja su mu bila upućena. Po završetku radnog dijela seminara okupili smo se u kapelici na euharistijskom slavlju koje je predvodio fra Danijel uz fra Josipovu koncelebraciju. Fra Danijel nas je u svojoj homiliji uputio u srž kršćanskog i franjevačkog života: obraćenje, jednostavnost, žrtva, zajedništvo, te ljubav povrh svega. Napomenuo je da nismo do kraja ni svjesni koje smo sve milosti od Boga primili tijekom ovog seminara i doista je tako. No, nismo mogli ne osjetiti zahvalnost za dar bratskoga zajedništva i za dolazak našega brata Benedetta, koji nas je darovao svojim bogatim znanjem i iskustvom, te vedrinom i bratskom ljubavlju.

Preostaje nam za kraj nada da one još nevidljive milosti koje smo primili neće ostati skrivene, nego da će u pravo vrijeme procvjetati i donijeti plodove u našim srcima i našim bratstvima.

Ana Marić, OFS (Mostar)

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska