Datum: 13. prosinca 2012.

Podjeli s prijateljima

Slavlje primanja i zavjetovanja u posuškom OFS-u

Za vrijeme večernje svete mise u subotu, 08. prosinca 2012.godine na blagdan Bezgrešnog začeća BDM u župnoj crkvi BDM u Posušju.U Franjevački svjetovni red su primljene: Adrijana Marić, Mara Arapović i Slava Begić a šest sestara: Marina Bakula, Mira Ćorić, Ljubica Karamatić, Iva Mikulić, Nada Raič i Ivica Škrobo su položile svoje prve zavjete na godinu dana.

Svetu misu predslavio je fra Marko Dragićević, duhovni asistent Franjevačkog mjesnog bratstva Posušje. Na početku svete mise fra Marko je pozdravio prisutne članove bratstva, posebno sestre koje su se molitvom kroz trodnevnicu pripremale za primanje zavjeta, te članove glazbene sekcije frame koji su sviranjem i pjevanjem uzveličali svetu misu. Misna čitanja kao i molitvu vjernika čitale su novo zavjetovane sestre. U prigodnoj propovijedi fra Marko je rasvijetlio značenje i poslanje franjevačkih svjetovnjaka u današnjem svijetu i njihovo življenje Evanđelja po Pravilu što ga zavjetuju. Biti svjetovni franjevac znači neumorno se zauzimati za poruku radosne vijesti i svjesnog življenja krsnih obećanja. Iz dana u dan posvješćujući si Kristovu poruku za život u posvećenju, kršćanin postaje živim svjedokom i nositeljem radosti i glasnikom mira. Franjevačko poslanje i život po Pravilu znači živjeti Kristovo evanđelje u svijetu i za svijet poput sv. Franje koji je za uzor imao Blaženu Djevicu Mariju koja je bila njegova kraljica i njegova odvjetnica kod Boga.

Nakon propovijedi uslijedio je obred primanja i zavjetovanja po Obredniku, kojom prigodom su sestre dale obećanje da će prihvatiti evanđeoski način života, surađivati sa svom braćom i sestrama kako bi bratstvo bilo prava crkvena ustanova, živa franjevačka zajednica. Njihove zavjete i obećanja, u odsutnosti mjesne ministre primila je doministra mjesnog bratstva Ivana Kovač, a u ime crkve potvrdio ih je fra Marko Dragićević koji je nakon obreda zavjetovanim sestrama podijelio blagoslovljene križiće kao vanjski znak zavjetovanja. Potom im je doministra Ivana na dar uručila prigodne knjige. Fra Marko je iskoristio ovu prigodu i pozvao vjernike da se pridruže bratstvu, a posebno mlade da se uključe u OFS. Poslije svete mise uslijedilo je čestitanje i fotografiranje a prigodna okrjepa je izostala jer smo se dogovorili da sredstva za ovu namjenu usmjerimo u karitativne svrhe.

Neka nam sv. Franjo bude nadahnuće za svakodnevno podizanje iz životnih posrtaja i padova, neka nam otvori srca da razumijemo iste potrebe kod drugih i pružimo im ruku podrške i pomoći i neka nas sve skupa prati zagovor sv. Franje i BDM.

Mirjana Bakula, OFS- Posušje

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska