Sudionici Generalnog kapitula OFS-a na privatnoj audijenciji kod pape Franje

Papa Franjo je, 15. studenog, na privatnoj audijenciji primio sudionike Generalnog kapitula Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) koji se ovih dana održava u Rimu.

Sv. Oca na samom početku audijencije pozdravio je Tibor Kauser, generalni ministar Reda pozdravivši ga, ne samo u ime prisutnih sudionika Kapitula, nego i cijelog Reda koji okuplja blizu 200.000 članova širom svijeta.

U svom govoru papa Franjo podsjetio je da poziv svjetovnih franjevaca proizilazi iz sveopćeg poziva na svetost. To uključuje, naglasio je papa, obraćenje srca koje privlači, osvaja i preobražava Onaj koji je, kako kaže sv. Franjo u svojim Pohvalama Bogu „dobro, svako dobro, najveće dobro“. Pozvao je sve prisutne da budu ogledalo Kristovo, baš kao što je sv. Franjo bio.

Neka vaša svjetovnost, zaključio je, bude puna bliskosti, suosjećanja, nježnosti. Budite muškarci i žene nade, predani tomu da ju živite i da ju “organizirate“, da ju pretačete u konkretnim svakodnevnim situacijama, međuljudskim odnosim, u društvenom i političkom zalaganju, njegujući nadu u sutra ublažavajući današnju bol. Sve ste to pozvani živjeti u bratstvu, osjećajući se dijelom velike franjevačke obitelji. U tom smislu, podsjećam na Franjinu želju da cijela obitelj ostane ujedinjena, poštujući raznolikost i autonomiju raznih sastavnica, kao i svakoga člana. No, uvijek u vitalnom uzajamnom zajedništvu, zajedno sanjajući o svijetu u kojem se svi osjećaju braćom radeći na njegovoj izgradnji, zaključio je Papa.

Na susretu su, među ostalim sudionicima Kapitula bili i predstavnici OFS-a iz Bosne i Hercegovine. Ovaj susret bio je dodatni poticaj za radost i bratsko zajedništvo, kao i inspiracija za daljnje promišljanje o poslanju, animiranju i vođenju bratstva.

U nastavku Kapitula, središnju temu „Animirati i voditi bratstvo u duhu služenja“ predstavio je fra Michael Perry, bivši generalni ministar OFM, a na istu će se sudionici osvrnuti kroz rad u grupama te će zaključci biti uključeni u završni dokument Kapitula, koji će služiti za rad u nacionalnim bratstvima u narednom periodu.

Ivana Vidović, nacionalna ministra OFS u BiH

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska