Svetom misom i pobožnošću u Tuzli dočekana ikona Kraljice franjevačke obitelji
Datum: 8. svibnja 2023.

Podjeli s prijateljima

Svetom misom i pobožnošću u Tuzli dočekana ikona Kraljice franjevačke obitelji

U okviru hodočašća i proputovanja po mjesnim bratstvima Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži diljem Europe, vjernici su, u četvrtak, 4. svibnja, u tuzlanskoj samostanskoj crkvi, pod večernjom svetom misom,  dočekali ikonu Kraljice franjevačke obitelji na kojoj se nalaze moći Svetog Franje, Svete Klare i Svete Elizabete.

Podsjećamo, riječ je o ikoni (Regina familiae franciscanae) koja je nastala 2018. godine u Litvi prigodom 3. europskog  kongresa Franjevačkog svjetovnog reda i Frame. Naslikao ju je brat Carlo Bertagnin, a blagoslovljena je u ožujku iste godine nakon čega je započela svoje hodočašće po Europi. Cilj je da ikona posjeti što više mjesnih bratstava OFS-a i Frame i tako pridonese rastu osjećaja pripadnosti i blizine njihovih članova, jednako kao i povezivanju franjevačke obitelji u Europi, njezinog rasta u molitvi i duhovnom dozrijevanju. Ikona je od Nacionalnog bratstva Hrvatske, gdje je također hodočastila po mjesnim bratstvima, preuzeta u travnju i tako stigla u Bosnu i Hercegovinu.

Ideja je da ikona bude predstavljena na Nacionalnom kapitulu OFS-a i Frame koji će se održati u Rami od 2. do 4. lipnja, dok bi u razdoblju prije kapitula i nakon njega obilazila mjesna bratstva kada bi bila dana na štovanje i iskazivanje pobožnosti. Članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Frame Tuzla su zajednički sudjelovali u prigodnom programu dočeka i štovanja ikone u samostanskoj crkvi – prije svete mise je jedan od članova tuzlanskog bratstva OFS-a, uz asistenciju dviju članica Frame, u crkvu unio ikonu nakon čega je duhovni asistent fra Mijo Ljubos započeo uvodnu molitvu.

Jedan od članova mjesnog bratstva OFS-a je pročitao podatke o ikoni Kraljice franjevačke obitelji i značenjima koja su zajednička svim ikonama na kojima je prikazana Blažena Djevica Marija. U Liturgijskom izboru misnih slavlja posvećenih Blaženoj Djevici Mariji stavljen je naglasak na Marijnu važnost za franjevačku obitelj, a poslije svete mise je nastavljena pobožnost  pred ikonom Kraljice franjevačke obitelji. Ikona će biti izložena u samostanskoj crkvi i dana na štovanje do večernje mise u nedjelju, a vjernici će moći sudjelovati u zajedničkoj pobožnosti prije večernjih misa u petak, subotu i nedjelju kada će ikona nastaviti svoje hodočašće do sljedećeg mjesnog bratstva OFS-a u BiH. Znakovito je da je Franjevački samostan u Tuzli, makar na nekoliko dana, dobio na čašćenje ikonu Kraljice franjevačke obitelji u mjesecu svibnju koji je u Crkvi posvećen Blaženoj Djevici Mariji kada vjernici sudjeluju u svibanjskim pobožnostima.

Mladen Bosankić, OFS

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska