Datum: 22. listopada 2011.

Podjeli s prijateljima

U Mostaru održan 14. Framafest

U subotu, 22. listopada, u Mostaru se održao 14. Framafest, jedini festival duhovne glazbe na području Bosne i Hercegovine. U prijepodnevnim satima su u Mostar počeli pristizati framaši iz cijele BiH, a Framafest je službeno počeo misnim slavljem u franjevačkoj crkvi svetih Petra i Pavla. Svetu misu predvodio je fra Josip Matijanić, župni vikar iz Uskoplja, u suslavlju s asistentima pristiglih Frama. Na početku mise okupljenim framašima i asistentima se obratio gvardijan mostarskog samostana fra Iko Skoko, koji je spomenuo važnost franjevaštva u Bosni i Hercegovini te framašima stavio na srce čuvanje toga istoga franjevaštva u današnjem svijetu. Misu su svojim pjevanjem udruženo animirali framaši iz Međugorja, Humca i Drinovaca, a za misna čitanja su se pobrinuli framaši iz mostarskog bratstva.

Fra Josip Matijanić je u propovijedi govorio o primjerima iz franjevačkog života, o svemu onome čemu su danas katolici, time i franjevci, izloženi. Fra Josip se potrudio s mnogo primjera mladima približiti sliku današnjeg svijeta i moguće odgovore na prepreke na franjevačkom putu svetosti. Na koncu slavlja, s pozdravima i informacijama, okupljenima se obratio fra Josip Vlašić, nacionalni duhovni asistent Frame u BiH. Nakon mise, framaši su se okrijepili u kripti crkve, uz zakusku koju je pripremio FSR Mostar.

Festivalski dio Framafesta imao je početak u 16,30 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača. Sve prisutne u program su uveli voditelji ovogodišnjeg Framafesta, framaši Mario Kraljević i Mateo Zadro, koji je ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora ovogodišnjeg Framafesta. Na početku je okupljene, u ime provincijala fra Ivana Sesara, pozdravio fra Miljenko Šteko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije. Nakon njega, kratki govor i pozdrav održala je Josipa Vukoja, predsjednica Frame u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnji Framafest je bio poseban i u tome da je na natječaj pristigao rekordan broj od 24 prijave, a kriterij natječaja je prošlo njih 22, po 11 iz oba područna bratstva u BiH. Prijavljeni framaši su u sklopu ulaznice dobili i CD sa skladbama ovoga festivala. Frame koje su nastupale na ovogodišnjem Framafestu su iz mjesnih bratstava: Brestovsko, Bukovica, Busovča, Čerin, Fojnica, Guča Gora, Humac, Jajce, Kiseljak, Kočerin, Livno, Međugorje, Podmilačje, Posušje, Posuški Gradac, Rama – Šćit, Rumboci, Ružići, Široki Brijeg, Tomislavgrad, Vitez i Vitina. Osim bratstava koja su nastupila svojom pjesmom, u cjelodnevnom programu su sudjelovali i framaši iz Frama: Uskoplje, Sarajevo, Sivša, Nova Bila, Lepenica, Gornja Dubica, Ljubunčić, Bugojno, Visoko, Dolac, Gradnići, Roško Polje, Mostar, Drinovci i Vareš. Sveukupno, na Framfestu je sudjelovalo oko 1000 framaša iz BiH i 35 duhovnih asistenata.

Nakon svih izvedbi, četveročlani žiri kojega su činili profesionalni glazbenici, usko povezani uz crkvenu glazbu, donio je odluku da je pobjednik ovogodišnjeg Framafesta Frama Široki Brijeg sa pjesmom Ti nikad ne ostavljaš. Tekst i glazbu za pjesmu napisao je Jozo Mandić, a aranžman je uradio F. Čeliković. Pjesmu je izvela Petra Mandić uz prateće vokale, članove glazbene sekcije Frame Široki Brijeg.

Tomislav Gašpar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska