Datum: 19. studenoga 2019.

Podjeli s prijateljima

Zavjeti OFS-a i obećanja Frame u župi Čerin

Nedjelja 17. studenog 2019., ujedno i blagdan sv. Elizabete, suzaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda, bila je velika radost za Čerinsko bratstvo OFS-a, ali i za cijelu župu. Posebno je radost bila velika za sve framaše koji su dali svoja obećanja u Frami, te za naše dvije sestre: Jasnu Ivanković i Anđelinu Beljo. U crkvi sv. Stjepana u Čerinu u 18 sati s. Jasna je dala svoje prve privremene zavjete, a s. Anđelina svoje trajne zavjete u Franjevačkom svjetovnom redu.

Njih dvije kroz proteklu godinu dana je za zavjete pripremala s. Silvana Šantić, učiteljica formacije u našem mjesnom bratstvu.

Misa pod kojom su dale zavjete bila je jako svečana. Zavjetovanice su ušle u crkvu zajedno sa 67 framaša u procesiji noseći upaljene svijeće. Nakon njih ušli su svećenici: fra Marin Karačić – predvoditelj misnog slavlja i područni duhovni asistent Frame, fra Hrvoje Miletić – župnik i duhovni asistent OFS-a Čerin, fra Jure Barišić – duhovni asistent Frame Čerin, fra Robert Jolić – duhovni asistent Frame Klobuk i fra Petar Drmić – duhovni asistent Frame Bukovica. Misno slavlje je svojom pjesmom uveličao zbor sv. Nikole Tavelića iz naše filijalne crkve u Donjem Velikom Ograđeniku. Framaši i trećari su čitali čitanja i molitvu vjernika, te prinijeli darove na oltar.

Geslo ove naše proslave bio je redak iz nedjeljnog Evanđelja „Svojom ćete se postojanošću spasiti!“, tako da je fra Marin ove riječi i uzeo kao glavnu misao svoje propovijedi. Nakon propovijedi uslijedila su primanja i obećanja u Frami. Odmah nakon Frame, naše sestre su istupile pred oltar i izrekle svoje veliko “da” Isusu, obećavši da će ga slijediti po primjeru svetog Franje u bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda. Zavjete je primila mjesna ministra Marijana Barbarić, a u ime Crkve ih potvrdio fra Hrvoje Miletić.

Na ovom misnom slavlju osim Framaša i novozavjetovanih trećarica sudjelovali su i svi članovi našeg bratstva, članovi obitelji zavjetovanih trećara i framaša, brojne Frame iz drugih župa (Čitluk, Međugorje, Mostar, Klobuk, Bukovica, Gradnići…), stari Framaši koji se kroz ovo Framsko slavlje prisjete i svojih primanja i obećanja.

Nakon svete mise slavlje se nastavilo u Pastoralnom centru uz druženje i bogatu trpezu. Najviše su se radovala djeca koji su za poklone dobili čokoladice sa geslom ovoga slavlja. Bogu hvala pa je vrijeme bilo jako lijepo i toplo, jer nisu svi mogli stati u crkvu. Tako se naš brežuljak još jedanput opasa velikom radošću.

Marijana Barbarić, OFS Čerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska