OFS Drinovci

U župi Drinovci OFS djeluje od 1900. godine kada je prve članove njih (35) prikupio i u zajednicu  i primio fra Franjo Ćorić. Godinu dana kasnije 1901. fra Franjo je primio i njihove zavjete. Od osnutka do 1982. godine u zajednicu je stupilo 1557 članova.  Prema izvješćima drinovačkih župnika o stanju župe i o pastoralnom radu iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, OFS je brojio između 650 članova 1934. godine do 823 člana koliko je bilo 1940.godine.

O životnosti zajednice OFS-a najbolje svjedoče duhovna zvanja u župi. OFS je bio u stalnom porastu sve do 1941. godine. Tada pa sve do 1964. godine nastaje veliki zastoj. Iz tog zastoja zajednicu je pokrenuo 1964. godine fra Ferdo Vlašić uz suradnju provincijskog promicatelja fra Kamila Milasa, koji je od 4. do 13. listopada 1964. s đacima i odraslima održao 15 susreta.  Susreti su održavani kroz jutro i navečer uz krunicu, misu i propovijed. Propovjedi su bile prilagođene za: đake, djevojke, majke, mladiće, očeve…

Rad s OFS nastavili su župnici fra Žarko Ilić, fra Vitomir Musa i fra Dobroslav Begić. Za vrijeme fra Vitomira Muse u rad OFS-a više se uključuju laici što vidimo iz zapisnika koje je u to vrijeme vodio brat Ante Majić. Zajednica je svečano proslavila 800. obljetnicu rođenja sv. Franje. Tom prigodom fra Dobroslav Begić je između ostalog 6. lipnja 1982. upriličio proslavu obljetnice za cijelu župu. Proslavu je uzveličao provincijski promicatelj OFS-a koji je dao priznanje za rad članovima OFS-a i župne zajednice. 

Zapisnici OFS-a su vođeni do 1986. godine. Nakon toga su naši Trećari dolazili prvi petak na ispovijed te bi primili blagoslov. Na svetkovinu sv. Franje bi došli na Svetu Misu nakon koje bi se zadržali na bratskom druženju. Godine 2009. rodila se ideja da se ponovno oživi OFS u našoj župi. Fra Ivan Boras drži sastanke s novacima, a sestra Ana Marija Biško s zavjetovanim članovima OFS-a. Novi članovi su primljeni u OFS 2010. godina, a 2011. godine dali su trajne zavjete. Iste godine u OFS-u su održani izbori te je bratstvo kanonski oblikovano.

OFS je aktivan u župi i nastoji živjeti po uzoru sv. Franje u današnjem svijetu. Sve aktivnosti u bratstvu zabilježene su u kronici, koji uredno i marljivo vodi tajnica OFS-a sestra Milena Leventić. Mjesečno se održavaju sastanci na kojima se razmatra Božja riječ i iznose planovi i novosti u Redu. Na područnoj razini organizira se dva puta godišnje duhovna obnova na kojoj iz našeg bratstva sudjeluje po 20-ak članova, bratstvo također sudjeluje na seminarima koji se organiziraju na područnoj ili nacionalnoj razini. Članovi OFS su također aktivni u župnom zboru i čitačima. Redoviti su na klanjanju presvetom oltarskom sakramentu kao i na pobožnostima u svibnju  i listopadu. Sudjeluju u humanitarnim akcijama u došašću i korizmi za potrebite iz naše župe i šire. OFS sudjeluje i u akcijama čišćenja crkve i okoliša. Posebnu brigu OFS vodi o svojim bolesnim i starijim i nemoćnim članovima koje najmanje dva puta godišnje obilazi. Bratstvo na čelu sa svojim duhovnim asistentom redovito prikazuje Svetu Misu za svoje preminule članove.

Danas OFS ima oko 100 članova. Od 2009. godine u OFS-u se pridružilo 16 članova. Interes za OFS i danas postoji tako da danas imamo 3 zavjetovana člana i 8 simpatizera. Aktivnih članova je 30-ak, pošto je u bratstvu dosta starijih bolesnih i nemoćnih članova.

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska