OFS Klobuk

Mjesno bratstvo OFS-a u Klobuku jedno je od najstarijih u Hercegovini: osnovao ga je fra Luka Begić još krajem 1884. godine, odmah iza humačkoga i veljačkog bratstva. Dvije godine kasnije imalo je čak 350 članova, više nego i na samome Humcu. Sve do Drugoga svjetskog rata bratstvo je imalo iznimno velik broj članova, ali je stanje poslije rata postalo veoma nepovoljno pa se broj drastično smanjio: krajem 60-ih godina bilo je oko 80 članova, ali je stanje postajalo sve gore pa je 80-ih i 90-godina bilo svega desetak članova, starica čijom je smrću OFS u Klobuku praktično bio ugašen. Od 2000. bratstvo praktično nije postojalo.

Takov je stanje potrajalo do druge polovice 2013., kada je novi župnik fra Robert Jolić ponovno osnovao OFS u župi Klobuk. Nakon brojnih poziva i osobnih razgovora prijavilo se desetak članova. Nakon jednogodišnje priprave za sv. Franju 2014. u bratstvo je službeno bilo primljeno devet članova. Otada je s nama redovite mjesečne sastanke održavala učiteljica formacije s. Mila Čuljak koja je za tu prigodu dolazila iz Mostara. Konačno je 3. listopada 2015. nas sedmero položilo svečane zavjete te tako smo postali punopravnim članovima OFS-a.

Otada se redovito sastajemo svakoga prvog četvrtka u mjesecu: najprije sudjelujemo na klanjanju Presvetom oltarskom sakramentu, a potom imamo sastanak s duhovnim asistentom fra Robertom. Na tim sastancima redovito molimo večernju molitvu iz časoslova, a potom slijedi razgovor, te nam fra Robert za svaki sastanak pripremi i neki posebni nagovor, vezan bilo za franjevačku karizmu, bili za suvremena gibanja u Katoličkoj crkvi. Osim toga nastojimo se naći skupa na molitvi svakoga četvrtka u večernjim satima, redovito u crkvenim prostorijama, te molimo večernju molitvu i franjevačku krunicu.

Svaki član redovito sudjeluje na nedjeljnim misnim slavljima, po mogućnosti dolazi na pobožnosti u župnoj crkvi, osobito na Put križa i Gospinu krunicu u svibnju i listopadu. Nastojimo također ne propuštati ni dnevne osobne molitve i čitanje Svetog pisma.

Nažalost, unatoč svim pozivima zasad nemamo novih kandidata, ali nećemo odustati u prenošenju franjevačke karizme i na druge članove naših obitelji, susjeda i poznanika kako bismo i drugima omogućili radost nasljedovanja sv. Franje iz Asiza u svjetovnom franjevačkom pokretu.

Statistički podatci: starih članova nema, svi su već odavno izumrli. Novih članova ima osam, svi sa zavjetima. K tome i dvije pripravnice.

Sastanci se redovito održavaju svakog prvog četvrtka u mjesecu, nakon klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu.

Tjedni molitveni sastanci bratstva se također redovito održavaju. Molimo zajednički časoslov. Posljednjih godinu dana sve se prilično poremetilo zbog korona-virusa pa je zato i dolazaka na sastanke oslabio, a neko vrijeme nismo uopće ni održavali sastanke.

Kad se stanje malo stabilizira planiramo nastaviti i s humanitarnim djelatnostima.

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska