OFS Gradnići

Postanak i razvoj

Trećarsku zajednicu u Gradnićima osnovao je župnik fra Petar Kordić 1885.godine, što znači da je to 4. župa u Hercegovini u kojoj postoji Treći red (nakon Humca, Veljaka i Klobuka, gdje su bratstva osnovana godinu prije). U izvještaju s početka 1918. nalazimo i točan datum osnutka Trećega reda: 17.rujna 1885.                                                                          

Život i rad

Nova knjiga članova (pod naslovom Treći Red) postoji od 1931.godine u nju je upisano točno 130 članova, i to primljenih od 1931.-1959.godine. U trećoj knjizi (pod nazivom Zapisnik Trećega reda sv.Franje Gradnići) nema popisa članova osim nekolicine koji su primljeni 1982.godine. Upisi u Zapisnik prestaju 1988. odlaskom fra Umberta sa župe (postoje samo još 3-4 kratka upisa 1994.). Prema izvještaju iz 1999. bilo ih je još 30, a 2003. samo 20. Fra Marinko Šakota piše početkom 2004. da je FSR potpuno zamro te da ga namjerava oživjeti. Međutim, tek 2018. godine ponovno se uspostavlja Treći red u Gradnićima, duhovni asistent reda je fra Nikola Rosančić. Nadamo se kako je ovo samo početak ka proširenju reda kao što je to nekada bilo.

Bratstvo u novije vrijeme

Članovi bratstva OFS-a Gradnići svoje prve doživotne zavjete dalo je 22.10.2018. godine. Nakon dugo godina uspjeli smo ponovno uspostaviti Treći red u našoj župi. Iako je naša župa najstarija župa u Brotnju i nekada je bila najbrojnija po članovima u trećem redu s godinama je treći red nestao sve do prije tri godine kada smo krenuli putem simpatizerstva, novicijata pa na kraju ustrajali na svom putu i dali doživotne zavjete življenja po životu sv.Franje Asiškog. Na početku smo imali veći broj članova, ali na kraju ostalo nas je samo pet, no unatoč tome živimo u vjeri da će Bog poslati još članova koji će nam se pridružiti i uvidjeti radost življenja u franjevačkom duhu.

Naši sastanci održavaju se redovito jednom tjedno. Tjedni susreti započinju četvrtkom poslije sv.mise, na početku susreta molimo Brevijar, zatim po dogovoru imamo određenu temu koju svaki član bratstva priprema za susret.

Bratstvo je na raspolaganju župi za molitvu krunice svaki dan u 18 sati, zatim pri sudjelovanju u organizaciji duhovnih obnova za župu, sudjelovanje u karitativnim aktivnostima, te posjećivanje starih i nemoćnih u župi (posebno stare trećare).

Od 2018. godine do danas duhovni asistent OFS-a Gradnići je fra Nikola Rosančić. Izbornim kapitulom koji je održan 8.11.2018. izabrano je vijeće, a čine ga: ministar Mateo Bojčić, doministra Ivana Bojčić, učiteljica formacije Adriana Prskalo, rizničarka Ana Lovrić, tajnica, Ružica Buntić.

U molitvi i zajedništvu ustrajati ćemo na svom putu, truditi se i raditi dobre stvari na korist drugima, na korist cijeloj župnoj zajednici, uz Božju pomoć i pomoć našeg serafskog oca sv.Franje.

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska