Datum: 3. kolovoza 2015.

Podjeli s prijateljima

Bdijenje za Gospu od Anđela u posuškom bratstvu OFS-a

Ovo je četvrta godina kako posuško bratstvo OFS-a , slaveći blagdan Porcijunkule, organizira bdijenje na uočnicu Gospe od Anđela. Tako je bilo i u subotu 1. 8. 2015. Misao vodilja ovogodišnjeg bdijenja bila je „Mir vama“. Jednosatno klanjanje pripremili su i čitali članovi bratstva sa svojim duhovnim asistentom fra Markom Dragićevićem, a pjesmom su nam u srca donosili mir naši framaši. Bdijenju su prisustvovali i ostali župljani, ove godine u nešto manjem broju nego proteklih godina. Klanjanje smo započeli u 20.00 a pola sata prije bila je prilika za sakrament pomirenja – svetu ispovijed.

Nakon zaziva Duha svetoga molili smo za mir, mir u našim srcima, našim obiteljima, domovini i cijelom svijetu. Smjenjivali su se molitva, meditacija, biblijska čitanja i prekrasno pjevanje naših mladih framaša. Razmišljajući o miru zavirili smo u dubine svoje duše da bi našli mir koji nam Krist daruje. Izmireni sa sobom mogli smo oprostiti drugima što su nas povrijedili kao i tražiti oprost za nanijete boli, a nadamo se da je u ovoj noći Bog oprostio i nama, jer znamo da nas uvijek čeka kao milosrdni Otac svojega razmetnog sina, raširenih ruku bogat praštanjem i ljubavlju. Tražeći oprost, u Očevu zagrljaju primili smo ljubav i mir, sigurnost i zaštitu svojega Stvoritelja.

Izmireni i ispunjeni odnosom s Bogom pozvani smo da kao i naš sv. otac Franjo budemo istinski mirotvorci među braćom ljudima, kao i sa svim stvorenjima. Franjina petnaesta opomena vezana je za sedmo blaženstvo koje glasi: „Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati“ (Mt 5, 9). O mirotvorcima sv. Franjo kaže: „Pravi su mirotvorci oni koji, uza sve što na ovomu svijetu pretrpe, radi ljubavi prema Gospodinu našemu Isusu Kristu čuvaju mir u duši i u tijelu“. Za sv. Franju mir je spoznaja vlastitih bijeda i kreposti, poštivanje drugoga i potpuno povjerenje u Gospodina, koji nas nikada ne napušta. Taj mir plod je poniznosti, borbe protiv vlastitih požuda i silne ljubavi prema Kristu. Kao i sv. Franjo budimo otvoreni prema miru u radosti i veselju pa i kad nam dođe sestrica smrt. Blaženi smo kada znamo donijeti mir onima koji su ožalošćeni, kada smo mirotvorci u obitelji, na poslu i među svim ljudima koje susrećemo u svakodnevnom životu. Ako nosimo mir u svojemu srcu lako ćemo ga podariti svima, ma gdje bili.

Biti mirotvorac posebno je važno danas, kad su istinske obiteljske vrijednosti zanemarene, kad su posvuda u svijetu ratovi, glad, neredi, ubojstva…, te je više no ikad potrebna naša molitva Duhu Svetom da nas sve vodi, upravlja, prosvjetljuje i posvećuje. Udijeli nam svoj mir Gospodine, učini nas oružjem svoga mira i daj da budemo tvoji mirotvorci!

Ana Bago, OFS Posušje

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska