Datum: 29. travnja 2013.

Podjeli s prijateljima

Biskup Vlado Košić postao član OFS-a

Poznato je da članom Franjevačkog svjetovnog reda može postati svaki kršćanin, bilo klerik, bilo laik. Redovito mu pripadaju vjernici laici, koji žele svoj kršćanski poziv živjeti nadahnuti Franjom Asiškim. Nerijetko se događalo da OFS-u pristupaju i dijecezanski svećenici, ponekad i biskupi, pa i same Pape. Na našim prostorima poznato je da je blaženi kardinal Alojzije Stepinac bio član Franjevačkog svjetovnog reda. Također i blagopokojni kardinal Kuharić. Od živućih biskupa, OFS-u pripadaju Marin Srakić, umirovljeni Đakovačko-osječki nadbiskup, i Josip Mrzljak, varaždinski biskup. IKA je objavila da je i sisački biskup Vlado Košić postao član svjetovnog franejvačkog bratstva. Vijest, koja je objavljena 29. travnja, prenosimo u cjelosti!

Sisački biskup Vlado Košić, obredom primanja u Franjevački svjetovni red u nedjelju 28. travnja na kraju euharistijskog slavlja u župnoj crkvi Sv. Bartola u Hrastovici, započeo je vrijeme početne formacije u mjesnom bratstvu u Hrvatskom Čuntiću.

Obred primanja u Red predvodio je duhovni asistent mjesnog bratstva fra Petar Žagar, a biskupa je u bratstvo primio mjesni ministar br. Marijan Vujnović. Obredu su nazočili kao članovi Područnog bratstva bl. Alojzija Stepinca područna ministra s. Branka Černugelj i područni duhovni asistent fra Milan Krišto.

Tom prigodom biskup Košić podijelio je sakrament potvrde 29 mladih te župe, a obraćajući se u homiliji njima i čestitajući im na hrabrosti što su izabrali put vjere biskup je poručio: “Dragi mladi ne bojte se, vi ste prijatelji Božji. Vas Isus ljubi, dao je samoga sebe za vas, ali sada traži od vas da vi njemu odgovorite na tu ljubav. A odgovor ljubavi uvijek je ljubav. I to takva kakvu je on pokazao prema nama. Znači, mi smo dužni ljubiti na njegov način, na način križa. Vi trebate biti hrabri i to toliko da plivate protiv struje, da se znate izboriti za ono u što vjerujete, da imate svoj stav, da Isusu vjerujete, da njega slijedite i da ustrajete u svjedočenju svoje vjere. Zato vam je potreban Duh Sveti. Duh ljubavi koji će kao sila Božja u vama, stalno davati vam snage da se odupirete i pobijedite svaku kušnju i svaku nevolju. Oslonite se na Isusa Krista, budite ljudi vjere i bit ćete sretni mladi ljudi.”

Nakon misnog slavlja, poslije obreda primanja biskupu je čestitao domaći župnik fra Željko Jurković, a osobitu radost na ulasku u njihovo mjesno bratstvo iskazali su članovi OFS-a iz Hrvatskog Čuntića.

www.ika.hr

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska