Datum: 18. veljače 2014.

Podjeli s prijateljima

Blagoslov bračnih parova u OFS-u Mostar

U ponedjeljak 17. veljače 2014, Međunarodni dan braka na simboličan način se obilježio u Franjevačkom svjetovnom redu u Mostaru. Bratstvo je proslavilo svetu misu na kojoj se posebno molilo za brak i obitelj. Na ovom susretu osim samih članova bratstva bili su prisutni i njihovi supružnici, naravno onih koji ih imaju i oni koji su bili u mogućnosti doći. Misu je predvodio duhovni asistent bratstva fra Josip Vlašić.

Na samom ulazu u kapelicu primijetila se neka razlika. Vidiš i neke nepoznate ljude, muškarce i žene, a pored njih sjede već dobro ti znana lica. S radošću gledam taj prizor, jer mi se čini kao da moja braća svojim supružnicima otvaraju vrata jednoga svoga svijeta u kojeg toliko vjeruju, a oni ga možda malo manje poznaju. A oni pak dopuštaju da ih na ovakav način uvedu u taj svijet, te tako izgrade još čvršći odnos uz razumijevanje i poštovanje. Treba naglasiti da tu ima i parova gdje su oba supružnika članovi bratstva, na što smo posebno ponosni.

Susret započinjemo u 18 sati, Večernjom molitvom iz Časoslova, a u nastavku slijedi sveta misa. Fra Josip se u propovijedi osvrnuo na savjete pape Franje koje je uputio zaručnicima na Valentinovo u Rimu. Na samom početku propovijedanja fra Josip se nadovezuje na Evanđelje u kojem ljudi traže od Isusa neko znamenje, a Isus im odgovara da ga neće dobiti. Često se brak smatra nečim senzacionalnim, bajkovitim, ali se to uvijek ne dobiva. Zato ga se ne smije graditi na prolaznim osjećajima nego na konkretnoj i pravoj ljubavi koja dolazi od Boga. U braku bi muž od žene i žena od muža trebala činiti bolju osobu. Preispitati se svakodnevno kakvim čovjekom činim svoga supružnika. Zajedničko izgrađivanje važno je za kvalitetan brak kojem treba težiti, jer ne znamo do kad ćemo tu osobu imati pokraj sebe. A kako ne bi ostalo kajanje za neizgovorenim ili pokazanim osjećajima, valja ne izostavljati svakodnevne razgovore i posvećivati im vrijeme. Zajednička molitva temelj je svakog braka, ona će ga blagosloviti i održavati u trenucima slabosti. Opraštati uz spoznaju da nitko nije savršen i tek onda kad pokažeš ljubav i poštovanje očekivati od druge strane poslušnost i razumijevanje. Krize u braku nekada su potrebne, jer Bog napravi nered u našem životu kako bi pronašao ono dragocjeno i kako bi nas suočio s nama samima, tumačio je fra Josip. Sve ovo će vjerojatno supružnici primiti kao korisne savijete za poboljšanje svojih bračnih odnosa.

Na koncu svete mise svaki je prisutni par s djecom, ako su bila tu, primio poseban blagoslov. Ponovno gledaš u ono u što vjeruješ. Obitelj je sveti dar kojeg treba čuvati i kojem treba težiti. Razdraganog srca primjećuješ promijene od prošlogodišnjeg blagoslova. Neki parovi u naručju nose male anđele, nečiji su anđeli narasli, a netko je pak „dobio“ svoju bolju polovicu. Kako bilo, uživamo u tim lijepim promjenama u našem bratstvu i neka dogodine bude još više parova i još više anđela. Sv. Franjo, moli za nas!

Ivana Ivanković, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska