Datum: 9. prosinca 2014.

Podjeli s prijateljima

Bosna i Hercegovina domaćin 2. Europskom kongresu OFS-a i Frame

Nacionalna bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) i Frame u Bosni i Hercegovini bit će domaćini 2. Europskog kongresa OFS-a i Frame, koji će se održati od 17. do 23. kolovoza 2015. godine.

Krajem mjeseca studenog formiran je organizacijski odbor na nacionalnoj razini, čiji će članovi raditi na pripremi i organizaciji Kongresa, a kojeg čine: nacionalni, područni i mjesni duhovni asistenti OFS-a i Frame (fra Ljubo Kurtović, fra Danijel Rajić, fra Slaven Brekalo, fra Josip Vlašić); članovi nacionalnog vijeća OFS-a BiH (ministra Matea Galić, tajnica Mirjana Ćavar, blagajnica Gordana Đopa, međunarodna vijećnica Ivana Vidović); članovi nacionalnog vijeća Frame (predsjednica Ivana Baban, dopredsjednik Tomislav Gašpar), te međunarodna koordinatorica Frame Andrea Odak.

Formiran je, također, i organizacijski odbor na međunarodnoj razini kojeg, uz predstavnice BiH, čine generalni ministar OFS-a Tibor Kauser, te članovi međunarodnog predsjedništva Ana Fruk iz Hrvatske i Attilio Galimberti iz Italije.

Oba odbora održali su u proteklom periodu sastanke na kojima je zaključeno da će se Kongres održati u Mostaru pod geslom „Živite dostojno poziva kojim ste pozvani“ (Ef 4,1). Na Kongresu će sudjelovati oko 200 sudionika, predstavnika Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži iz gotovo svih zemalja Europe.

Odabranim geslom želi se nastaviti poslanje s Prvog kongresa održanog 2012. u Francuskoj Izvezite na pučinu, posvijestiti svjetovnim franjevcima kako je njihov poziv najprije da budu kršćani, a potom franjevci, te kako je potrebno uvijek iznova otkrivati i živjeti taj poziv u Crkvi i društvu.

Nakon održana četiri europska kongresa Franjevačke mladeži, 2012. godine organiziran je prvi zajednički kongres OFS-a i Frame, u Lisieuxu (Francuska). Ovakvi kongresi praksa su i na drugim kontinentima, a cilj im je zajedničko promišljanje o važnosti i načinu življenja franjevačkog poziva u svijetu, zbližavanje OFS-a i Frame, te razmjena iskustava i svjedočanstava između zemalja.

Ivana Vidović, međunarodna vijećnica

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska