Datum: 7. svibnja 2011.

Podjeli s prijateljima

Bratski i pastoralni pohod mjesnom bratstvu Tomislavgrad

U petak, 6. svibnja 2011., područna ministra Marija Brekalo i područni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda fra Josip Vlašić bili su u bratskom i pastoralnom pohodu mjesnom bratstvu Tomislavgrad. Prema Genaralnim konstitucijama FSR-a, duhovni asistent više razine je zadužen za pastoralni pohod, a ministar više razine za bratski pohod.

Svrha kako bratskog tako i pastoralnog pohoda jest oživjeti evanđeoski franjevački duh, osigurati vjernost karizmi i Pravilu, pružati pomoć životu bratstva, jačati vez jedinstva Reda i promicati njegovo što efikasnije uključivanje u Franjevačku obitelj i u Crkvu (GK 92,1).
Pohod je započeo slavljem svete mise, koju je predvodio fra Josip Vlašić. Misno slavlje je svojim pjevanjem animirala Frama Tomislavgrad, što je bio uistinu lijep znak bratskog zajedništva ovih dvaju franejvačkih bratstava. Na kraju misnog slavlja duhovni asistent FSR-a, koji je ujedno i duhovni asistent mjesnog bratstva Frame Tomislavgrad, fra Josip Mioč uputio je pozdrave područnom duhovnom asistentu, kao i područnoj ministri.

Nakon svete mise bio je susret članova mjesnog bratstva s pohoditeljima. U ime mjesnog bratstva dobrodošlicu je zaželjela Violeta Ivanda, članica bratstva i supruga odsutnog ministra bratstva. Susret se odvijao u dijalogu između pohoditelja i članova mjesnog bratstva. Pohoditelji su naglasili važnost i svrhu ovog susreta. Istaknuli su kako je ovaj pohod znak zajedništva, suodgovornosti, pripadanja. Razgovaralo se o formaciji u bratstvu i molitvi, a poseban naglasak je stavljen na podmladak bratstva. Fra Josip je pozvao sve članove da mole za svoj podmladak, da svojim životom pozivaju i druge na život u franjevačkom duhu, živeći karizmu svetog Franje u Franjevačkom svjetovnom redu. Marija se osvrnula na važnost mjesnog bratstva. Mjesno bratstvo je osnova stanica Reda i stanje u pojedinom mjesnom bratstvu je odraz cijelog FSR-a. Podsjetila je na poslanje svjetovnog franjevca: kako svoje poslanje treba ostvarivati u svojoj obitelji, radnom mjesnu, među svojim prijateljima, imajući na umu Isusov poziv: „Biti u svijetu, ali ne od svijeta!“

Na kraju susreta pohoditelji su zahvalili mjesnom bratstvu na pozivu, iskazali radost zbog zajedničkog susreta i poželjeli da ovaj susret svima bude poticaj za rast na putu franjevaštva.

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska