Datum: 22. lipnja 2015.

Podjeli s prijateljima

Bratstvo OFS-a Čerin na otoku Badiji

U nedjelju, 21. lipnja 2015. u ranim jutarnjim satima 35 braće i sestara OFS-a mjesnog bratstva Čerin zajedno sa 15 naše djece i duhovnim asistentom fra Dariom Dodigom krenuli smo na hodočašće Gospi od Anđela na prekrasni otočić Badiju.

Krenuli smo u 7 sati ujutro ispred župne crkve. Nakon kraćeg zadržavanja na granicama prva postaja bio je Neum. Tu smo napravili polsatnu stanku za doručak. Okrijepljeni krenuli smo duž poluotoka Pelješca sve do njegove krajnje točke mjesta Orebić. Svi smo ostali oduševljeni prirodnim ljepotama Lijepe naše i živopisnim krajolicima poluotoka Pelješca. Djecu su posebno oduševile Stonske zidine i Stonska solana o kojima su učili u školi, a sad su ih mogli i vidjeti. Iako nas je ujutro ispratila bura i znatno zahlađenje, kad smo stigli u Orebić vrijeme je već bilo puno toplije, te smo zatekli plaže pune kupača. Tu nas je dočekao Dario, dečko iz Majčina sela koji trenutno radi na Badiji kao domar. On nas je u dva navrata prevezao brodicom do otoka Badije koji je smješten točno ispred grada i otoka Korčule. Na otoku se nalazi franjevački samostan iz 14.st. i crkva Gospe od Anđela. Otok je za vrijeme komunizma oduzet franjevcima i pretvoren u sportski centar, a crkva u konjušnicu. I danas je taj kompleks dosta devastiran, ali je u izgradnji, te će do kraja ove godine biti završen dio samostana namijenjen za duhovne obnove. Otok je Zadarska franjevačka provincija ustupila na korištenje Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji na 100 godina.

U crkvi Gospe od Anđela smo slavili svetu misu koju je predvodio naš župnik i duhovni asistent fra Dario Dodig. U svojoj nadahnutoj propovijedi objasnio nam je simboliku ulomka Markova evanđelja kako Isus smiruje oluju na moru, a tu smo sliku mogli i sami lako predočiti jer nas je za vrijeme putovanja, osobito u povratku, pratilo vrlo nemirno more i valovi. Nakon svete mise i razgledanja samostana, smjestili smo se u hladovinu na obližnjoj plaži, i tu zajednički objedovali. Hranu smo ponijeli sa sobom, jer na otoku nema ništa osim samostana. Nakon objeda djeca su se malo kupala, a mi smo šetali po otoku, hranili jelene, te posjetili grob jednog franjevca pustinjaka Diega. Kad smo ponovno došli na plažu dobro nam je došla kava, kolači i voće koje smo također ponijeli sa sobom, a pripremile su naše vrijedne sestre.

Već pomalo izmoreni uputili smo se brodicom natrag do Orebića. Iako nas je pratilo vrlo nemirno more, ipak smo sretno stigli na čvrsto tlo. Tu nas je čekao naš autobus kojim smo se uputili kući. Oko 9 sati smo svi već sretno stigli u svoje domove.

Tijekom ovog dana smo mnogo toga vidjeli i doživjeli, ali ono što se najviše urezalo u našim srcima je zasigurno uživanje u danu kojega smo proveli zajedno kao bratstvo.

Bogu hvala na ovom divnom danu, a posebna zahvala Dariju koji nas je srdačno dočekao i s nama proveo dan na ovom otoku.

Marijana Barbarić, OFS Čerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska