Datum: 18. rujna 2017.

Podjeli s prijateljima

Bratstvo OFS-a Posuški Gradac u posjetu Sinju i Visovcu

U ranim jutarnjim satima, u subotu, 16. rujna 2017., uputili smo se na izlet sa našim duhovnim asistentom fra Ivanom Landekom. Naše putovanje Gospi Sinjskoj i Gospi Visovačkoj započeli smo jutarnjom molitvom i Gospinim pozdravom.

Naše prvo odredište je Skradin gdje nas čeka brodica koja nas vozi do otočića Visovca. Poseban dojam na nas ostavlja crkva posvećena Gospi od Anđela sa prekrasnim oltarima uređenim u baroknom stilu. Cijeli otok odiše mirisima lavande, ružmarina i ostalih aromatičnih trava što naš boravak ovdje uistinu čini posebnim.

Nakon nekoliko sati provedenih ovdje upućujemo se nazad prema Skradinu i nastavljamo putovanje prema Dugopolju i Sinju. U Sinju dolazimo na čuveni trg gdje se održava nadaleko poznata Sinjska Alka. Prepuni dojmova i zahvalni Bogu na lijepom vremenu upućujemo se prema crkvi i samostanu Gospe Sinjske. Vrata crkve otvara nam gvardijan koji nam detaljno objašnjava povijest ove uistinu velike i lijepe crkve. Našu pozornost najviše zaokuplja čudotvorna slika Gospe, koja mnoge od nas koji smo ovdje prvi put ostavlja zadivljene. Cijelo naše malo bratstvo ostaje u molitvi nebeskoj Majci u poniznosti i otvorenosti srca za naše potrebe i zahvale. Gvardijan nas posebno upoznaje sa poviješću Gospine slike koju u Sinj donose franjevci zajedno sa mnogobrojnim pukom iz Rame bježeći pred Turcima.

Naše zadnje odredište je Alkarski muzej grada Sinja,koji započinjemo gledanjem kratkog filma o povijesti grada i tradicije Sinjske Alke. U suvremeno uređenim prostorijama muzeja gdje vizualno i zvučno ulazimo u razgledavanje bogate zbirke svečane alkarske odjeće, opreme i oružja upoznajemo uistinu bogato kulturno naslijeđe Prepuni dojmova upućujemo se kući, s pjesmom i molitvom krunice našeg nebeskog zaštitnika sv. Franje.

Marijana Grubišić, OFS Posuški Gradac

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska