Datum: 26. rujna 2011.

Podjeli s prijateljima

Domus pacis: Održan seminar za animatore u Frami

Od 23. do 25. rujna u prostorijama Kuće mira u Međugorju održan je seminar za animatore Frame pod nazivom Putevima srca. Seminar je organiziralo područno vijeće Frame, a sudjelovalo je 47 framaša iz 16 mjesnih bratstava Hercegovačkog područnog bratstva. Cilj ovog seminara bio je, uz učenje vještina animiranja, mladim animatorima skrenuti pozornost na sadržaj tema koje su obrađivane. Sadržaj ovog seminara temeljio se na knjižici Putevima srca koje je vijeće Hrvatskog nacionalnog bratstva Frame priredilo za njihov ovogodišnji Franjevački hod.

Seminar je započeo u petak u 15 sati okupljanjem u Kući mira, nakon čega je slijedilo upoznavanje framaša i fra Josipovo uvodno predavanje u kojem je framaše upoznao sa sadržajem seminara i onime što se od njih očekuje. Nakon sudjelovanja na krunici i slavljenju svete mise u župnoj crkvi sv. Jakova i zajedničke večere, framaši su započeli sa svojim radom. Animatori, tj. članovi područnog vijeća, su ih podijelili u 4 skupine u kojima su se zadržali do kraja seminara. Sve su teme na seminaru obrađene u tri koraka: Evanđelje, određeni događaja iz Franjina života i članak Generalnih konstitucija FSR-a koji i Evanđelje i Franju povezuje sa svakodnevnim životom mladih franjevaca.

Prva tema koju su framaši obrađivali, a koja je ujedno bila i početak njihovog osobnog puta do vlastitog srca, bila je Putevima zavedenog srca, koju je pripremila područna učiteljica formacije Andrea Odak (Čerin). U ovoj temi naglasak je stavljen na slabost našeg srca zbog koje nas grijesi često zavode i udaljuju od pravog puta. Područna dopredsjednica Anđelka Oreč (Posuški Gradac) i blagajnik Toni Iličić (Ružići) pripremili su teme Putevima srca koje žeđa i Putevima neotkrivenog srca koje su animatori zajedno s framašima obrađivali u subotu prijepodne. Kroz ove teme framaši su imali priliku pogledati za čime njihovo srce žeđa i utažuju li tu žeđ na mrtvim ili živim izvorima. Također, idući putem neotkrivenog srca, framaši su mogli uvidjeti da je Isus jedini koji poznaje i najskriveniji i najtamniji dio svačijeg srca i unatoč tomu, voli ga. Važno je napomenuti da framaši tijekom rada po skupinama nisu bili pasivni slušatelji, nego su na različite načine sudjelovali u radu, te se i sami okušali u animiranju susreta. U poslijepodnevnom dijelu subotnjeg programa framaši su obrađivali temu Putevima probodenog srca, koju je pripremila područna tajnica Marijana Mikulić (Kočerin), a u kojoj su framaši, po primjeru sv. Franje koji je raspetog Krista prepoznao u gubavcu, raspravljali kako u bližnjem prepoznati Krista patnika i kako biti svjedok vjere, što je prvotno poslanje svih franjevaca. Nakon iznesenih zaključaka i iz ove teme, fra Josip je održao kratko predavanje u kojem je nabrojao i obrazložio najvažnije vještine koje uspješan animator mora imati, a framaši su se i sami uključili dajući svoje prijedloge o uspješnom animiranju. Nakon večernje svete mise, večere i kratkog odmora, framaši su se uputili na Podbrdo u tihoj molitvi predati Kraljici mira svoja srca, a s njima svoje brige, želje, ali i zahvale, čime je završen subotnji dio programa.

U nedjelju jutro, područni predsjednik Frame Mateo Zadro (Široki Brijeg) imao je izlaganje na temu Putevima srca oblikovanog po Božjoj volji. Mateo je u svojem izlaganju naglasio da je bitno s radošću prihvatiti Božju volju u svom životu za što je potrebna molitva. Nakon izlaganja i posljednje teme koja je svakog od sudionika polako upoznavala s njegovim srcem, slijedio je plenum sa dojmovima framaša. Slavljenjem svete mise u kapelici, kao vrhuncem cijelog seminara, završen je službeni program. Slijedio je završni ručak, nakon kojeg su se framaši polako uputili svojim kućama s novim zadacima: animiranjem služiti svojem bratstvu i radosna i ispunjena srca svojim životom svjedočiti Krista.

Marijana Mikulić, Frama Kočerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska