Datum: 26. kolovoza 2011.

Podjeli s prijateljima

Duhovna obnova hercegovačkih trećara

U četvrtak, 25. kolovoza na blagdan svetog Ljudevita, zaštitnika Franjevačkog svjetovnog reda, u organizaciji područnog vijeća FSR-a u Posušju je održana duhovna obnova za članove hercegovačkih bratstava Trećeg reda svetog Franje. Program, u kojemu je sudjelovalo oko 200 članova FSR-a, održavao se u kripti nove posuške crkve, a počeo je molitvom franjevačke krunice oko 17 sati, koju se predmolili članovi posuškog mjesnog bratstva. Nakon molitve krunice i Gospinih litanija, prostorom je odjeknula Božja riječ u molitvi psalama. Predvođeni mladim članovima mostarskog bratstva molili smo Večernju molitvu iz Časoslova, a potom je sve prisutne pozdravio posuški župnik fra Milan Lončar. Svetu misu je predvodio fra Miro Šego, provincijski definitor i duhovni asistent čitlučkog mjesnog bratstva. U propovijedi je povezao kreposti koje su resile život svetog Ljudevita s redovitim životnim prilikama svjetovnih franjevaca. Također je podsjetio na svetu Klaru, u čijoj obljetnici se nalazimo, koja nam postaje uzorom na putu malenosti. Pjevanje na misi animirao je zbor posuške Frame, koji su u lijepom broju sudjelovali u misnom slavlju. Nakon pričesti, fra Josip je prisutnima predstavio sliku s. Ivane Pavle Mikulić na kojoj su prikazani sv. Ljudevit i sv. Elizabeta, zaštitnici FSR-a, u otajstvu Franjinog života. Sliku, koju je blagoslovio fra Miro, je naručilo područno vijeće i bit će izložena u različitim prigodama života područnog bratstva FSR-a. Neposredno prije misnog blagoslova prisutne je pozdravila Ana Bago, ministra posuškog bratstva, koja nije krila oduševljenje da se ova duhovna obnova događa u Posušju i da je njihovo bratstvo domaćin ovom susretu. Posebno je pozdravila fra Dobroslav Begića, njihovog donedavnog asistenta, koji ove godine obilježava 60-tu obljetnicu misništva. Nakon misnog blagoslova slijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, koje je također predvodio fra Miro Šego.

Drugi dio programa počeo je pozdravom Marije Brekalo, područne ministre FSR-a, koja je izrazila radost zbog ovog molitvenog zajedništva u prigodi blagdana zaštitnika FSR-a. Prisutne je upoznala sa skorim Generalnim kapitulom FSR-a koji se u listopadu održava u Sao Paolu u Brazilu te je najavila fra Josipa Vlašića, područnog asistenta, i Milu Čuljak, područnu povjerenicu za formaciju, koji će predstavit pripremni dokument Kapitula pod nazivom Evangelizirani da bi evangelizirali. Fra Josip je u svom kratkom izlaganju najprije podsjetio na prvi dio sadržaja mjesečnih tema trajne formacije koje priprema Predsjedništvo međunarodnog vijeća FSR-a. U tim temama se predstavljaju i razrađuju teme iz Apostolske pobudnice Euangelii nuntiandi. Navodeći ulomak iz obrasca zavjetovanja u FSR-u te citirajući Pravilo primijetio je da se Evanđelje ipak „na drugačiji način“ tiče svjetovnih franjevaca. Zbog te drugačije, intenzivnije obveze prema Evanđelju, tema XIII. Generalnog kapitula FSR-a i jest, kao i mjesečne teme trajne formacije, naviještanje Evanđelja. Na koncu je istaknuo radost da će na Kapitulu po prvi put u povijesti sudjelovati predstavnik našeg nacionalnog bratstva, a to je Marijana Bošnjak, članica širokobriješkog bratstva, koja u nacionalnom vijeću vrši službu međunarodnog vijećnika. Svoje izlaganje je završio službenom molitvom za uspjeh Kapitula. Nakon fra Josipa, sestra Mila Čuljak je na izvrstan način predstavila sadržaj dokumenta Evangelizirani da bi evangelizirali. Probrala ja najvažnije naglaske te ih nastojala povezati i unijeti u konkretne prilike svakodnevnog života. Istaknula je kako je potrebna hrabrost i odlučnost da ustrajemo u življenju Evanđelja u svakodnevnim trenucima života, unatoč otporu kojeg često možemo susresti. No, da bismo živjeli Evanđelje, moramo se s njime družiti, moramo ga iskustveno naučiti, moramo ga usvojiti. Na neki način, kroz razmatranje potrebno ga je utjeloviti. Naglasivši poziv na svetost, kojeg svi baštinimo, pred nas je stavila Djevicu Mariju, kao izvrsnu učiteljicu evanđeoskog života. Izlaganje sestre Mile Čuljak, koje je trajalo 45 minuta, popraćeno je velikim pljeskom, što je znak radosti da je netko od svjetovnih franjevaca drugim članovima svoga bratstva tako lijepo govorio o bitnim stvarima svjetovne franjevačke duhovnosti.

Treći dio duhovne obnove sastojao se od spontanog bratskog zajedništva. Članovi posuškog bratstva pripremili su u crkvenom dvorištu osvježenje i okrepu za sve sudionike ovog susreta. Braća i sestre ostali su dugo u radosnom zajedništvu, dijeleći kroz razgovor i pjesmu vlastito iskustvo života u FSR-a.

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska