Datum: 26. kolovoza 2016.

Podjeli s prijateljima

Duhovna obnova hercegovačkih trećara

Na blagdan svetog Ljudevita, zaštitnika Franjevačkog svjetovnog reda, 25. kolovoza 2016., u organizaciji Područnog vijeća OFS-a u Čerinu je održana duhovna obnova za članove hercegovačkih bratstava Franjevačkoga svjetovnog reda. Molitveni program, u kojemu je sudjelovalo oko 300 članova OFS-a, održao se u vanjskoj kapelici pokraj čerinske crkve.

Nakon riječi dobrodošlice župnog upravitelja župe Čerin fra Tihomira Bazine i pozdravnih riječi područne ministre Ankice Zelenika uslijedilo je predavanje dosadašnjeg područnog duhovnog asistenta OFS-a fra Ljube Kurtovića.

U predavanju pod naslovom „Milosrđe mi je milo, a ne žrtva“ fra Ljubo je istaknuo:
„Milosrđe ima dvije pretpostavke: istinitost i kajanje. Ništa ne čini srca toliko tvrdim kao vlastita pravednost. Opravdanje sama sebe početak je svake tvrdoće srca spram drugih. Ništa ne otvara brane milosrđa brže od kajanja i priznanja vlastite krivnje. Isusovo milosrđe ne možemo imati bez istine.“

Područna ministra je fra Ljubi u znak zahvalnosti za predani rad na službi duhovnog asistenta uručila prigodni dar.

Nakon predavanja slijedila je molitva krunice koju su predmolili članovi mjesnog bratstva Čerin, a nazočni svećenici su bili na raspolaganju za sakrament svete ispovjedi.

Svetu misu je predvodio fra Antonio Šakota, novi područni duhovni asistent za OFS i Framu koji je u uvodu svete mise naglasio važnost franjevačkog bratskog zajedništva te istaknuo primjer života sv. Ljudevita, kralja koji je ostao ponizna srca zato jer je upoznao u svome životu jedinoga Kralja.

Fra Antonio je propovijed započeo riječima sv. Ljudevita izrečene u njegovoj oporuci svome sinu: »Predragi sine, ponajprije te poučavam da ljubiš Gospodina, Boga svoga, svim srcem i svom svojom snagom. Bez toga, naime, nema spasenja.“ te nastavio: „Što znači ljubiti Boga svim srcem? Čitavim srcem ljubimo Boga onda kada ga ljubimo sa svim onim što jesmo. Čitavim srcem ljubimo Boga tek onda kada ga ljubimo s onim što je u nama dobro, ali i s onim što je u nama loše. Ljubimo ga kada smo svjesni da u našem srcu postoji pšenica, ali da u našem srcu postoji i kukolj. Ljubimo ga kada smo spremni ljubiti unatoč svemu. Zašto? Zato što je On tebe prvi ljubio. Ljubit ćeš Boga onda kada spoznaš da je On prvi prišao tebi i pružio ti ruku pomirnicu. I upravo zbog tog Božjeg zahvata ti od tog trenutka ne moraš sebično gledati samo onu dobru stranu srca, nego si spreman pogledati i na onu drugu stranu srca od koje bi najradije pobjegao, onu stranu srca koju tako vješto skrivaš, da je nitko ne vidi, jer se sramiš, bojiš je se.“

Nakon misnog blagoslova prisutne je pozdravila mjesna ministra Marijana Barbarić koja je izrazila svoju radost što su mogli biti domaćini svim hercegovačkim trećarima.

Fra Ljubo se kratko osvrnuo na proteklo razdoblje dok je obnašao službu područnog duhovnog asistenta OFS-a te zahvalio članovima područnog vijeća kao i nacionalnoj ministri na raspoloživosti i suradnji a fra Antonio je iskazao spremnost biti na raspolaganju članovima OFS-a na službi područnog duhovnog asistenta.

Cijeli program je obogaćen skladnim pjevanjem glazbene sekcije čerinskih framaša.

Duhovna obnova završena je klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, koje je predvodio fra Dario Dodig.

Nakon duhovne okrepe, bratsko zajedništvo  nastavljeno je u crkvenom dvorištu uz bogati domjenak koji su pripremili članovi čerinskog bratstva.

Gojko Jelić, OFS Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska